Met de aankoop van Gezicht op het IJ met 's Lands Zeemagazijn door Reinier Nooms, viert de Vereeniging Nederlandsch Historisch Scheepvaart Museum haar 100-jarig jubileum.

Dankzij de genereuze steun van de Vereniging Rembrandt (mede dankzij haar Acquoy-Nairac Fonds), de BankGiro Loterij, het Mondriaan Fonds, de particuliere steunstichting van Het Scheepvaartmuseum, Het Compagnie Fonds, en de Vereeniging Nederlandsch Historisch Scheepvaart Museum is de collectie in Het Scheepvaartmuseum verrijkt met een topstuk van de zeeschilder Reinier Nooms (1623/24 – 1664).

De zeeman

Reinier Nooms behoort tot de belangrijke zeeschilders van de 17de eeuw. Hij dankte zijn bijnaam Zeeman, waarmee hij het schilderij ook signeerde, aan zijn vele zeereizen. In de weergave van maritieme en nautische details van de schepen was hij zeer deskundig. Zijn werk is van groot belang voor de kennis van de Nederlandse 17de-eeuwse scheepvaart.

Gezicht op het IJ by Reinier Rooms (1664)

Gezicht op het IJ 2016


's Lands Zeemagazijn

Het schilderij toont 's Lands Zeemagazijn, de locatie van Het Scheepvaartmuseum, gezien vanaf de toenmalige Buitenkant, nu de Prins Hendrikkade. In 1656 was het nieuwe 's Lands Zeemagazijn in gebruik genomen door de admiraliteit van Amsterdam als opslagplaats voor de uitrusting van de oorlogsvloot. Met dit schilderij kunnen we op een aanschouwelijke wijze het verhaal vertellen over Amsterdam als centrum van de 17de eeuwse scheepvaart, de functie van 's Lands Zeemagazijn en de bedrijvigheid op de werven er omheen. Het laat op een indrukwekkende manier zien dat de voorbereidingen van de Nederlands-Engelse zeeoorlogen ook op de werven in de omgeving van het huidige museum werden uitgevoerd en dat de bezoeker zich op niets minder dan historische grond bevindt.

Bijzondere aanwinst

Daarmee is het schilderij zowel kunsthistorisch als maritiem-historisch een bijzondere aanwinst voor het Nederlandse openbare kunstbezit. Dit meesterwerk van Reinier Nooms zal naar verwachting dit najaar voor het eerst in het museum te bezichtigen zijn in een grote overzichtstentoonstelling over de 100-jarige geschiedenis van de collectie. Het schilderij vormt tezamen met een eveneens recent verworven 17de-eeuw scheepsmodel een bijzonder fraai ensemble.

Precies 100 jaar geleden begon de Vereeniging Nederlandsch Historisch Scheepvaart Museum met het verzamelen van een collectie, die anno 2016 is uitgegroeid tot één van de rijkste maritiem-historische verzamelingen ter wereld.

Het Scheepvaartmuseum maakt gebruik van cookies. Meer weten? Lees onze cookieverklaring.