Binnen Het Scheepvaartmuseum zijn we allemaal verschillend, maar delen we dezelfde drie kernwaarden namelijk: Veilige thuishaven, Blijvend in beweging en Met veel plezier. In de rubriek Medewerkers aan het woord vragen we collega’s van verschillende afdelingen naar wat deze drie pijlers voor hen betekenen in hun werk bij het museum.  

"Geen dag is hetzelfde. Het ene moment werk ik samen met een kunstenaar, het andere moment met een chefkok of journalist."

Joy Rikkers, Projectleider Publieksprogrammering

Wat betekent een veilige thuishaven voor jou en hoe belangrijk is het voor jou om je thuis te voelen op je werk?  

"Een goede band met collega’s en een cultuur die uitnodigt om je mening te delen, dat is een thuishaven voor mij. Het team van Het Scheepvaartmuseum ervaar ik als heel warm en open, daardoor voel ik me thuis."
 
Hoe belangrijk is het voor jou om in beweging te blijven en je te blijven ontwikkelen in je werk? Hoe zorg je daarvoor

"Ik organiseer programmering voor volwassenen om context of verdieping te geven bij de tentoonstellingen en collectiepresentaties die we maken. Van rondleidingen tot museumnacht of het organiseren van ontmoetingen - mijn werk is heel divers. Ik heb dagelijks te maken met veel verschillende afdelingen intern om de programma’s af te stemmen en werk samen met veel partners om betekenisvolle programmering neer te zetten. En dat kan allerlei vormen aannemen: van een lezing over queercultuur aan boord van koopvaardijschepen tot een reünie van Turkse havenarbeiders en hun families. Juist de breedte kunnen laten zien van het onderwerp scheepvaart maakt mijn werk zo leuk." 
 
Waar haal je plezier uit in je werk bij Het Scheepvaartmuseum?

"De afwisseling in mijn werk, geen dag is hetzelfde. Het ene moment werk ik samen met een kunstenaar, het andere moment met een chef-kok of journalist. Mooie projecten en programma’s neerzetten die ertoe doen voor bezoekers, dat vind ik te gek om te doen. Vooral samen met een fijn team betrokken collega’s en partners." 

"Het toffe aan evenementen bij Het Scheepvaartmuseum vind ik de diversiteit in de evenementen. Iedere dag is daarmee ook anders."

Jolien de Jong, Accountmanager evenementen

Wat betekent een veilige thuishaven voor jou en hoe belangrijk is het voor jou om je thuis te voelen op je werk? 

"Een veilige thuishaven op werk betekent voor mij een omgeving waar ik goed kan samenwerken met mijn collega’s, maar ook een omgeving waar ruimte is om plezier met elkaar te maken. Op onze afdeling heeft iedereen zijn of haar eigen expertise en daarmee vullen we elkaar goed aan. We luisteren naar elkaar en vertrouwen op elkaars capaciteiten. We werken hard maar er is ook voldoende ruimte om met elkaar te lachen."

Hoe belangrijk is het voor jou om in beweging te blijven en je te blijven ontwikkelen in je werk? Hoe zorg je daarvoor?  

"Zeer belangrijk! Door alle verschillende evenementen die bij Het Scheepvaartmuseum plaatsvinden leer ik elke dag meer. Je hebt te maken met verschillende opdrachtgevers en je schakelt met meerdere afdelingen binnen het museum. Door samenwerkingen met verschillende partijen: eventbureaus, grote corporates, leveranciers maar ook samenwerkingen met collega’s leer je ook weer van elkaar. Ook is er voldoende ruimte voor mijn eigen inbreng. Wanneer ik of een collega een leuk idee heeft krijgen wij de kans en verantwoordelijkheid om het verder uit te zetten."

Waar haal je plezier uit in je werk bij Het Scheepvaartmuseum?

"De diversiteit aan evenementen! Congresdiners, bruiloften, galadiners, vergaderingen en meer; geen één event is hetzelfde. Iedere dag is daarmee ook anders. Daarnaast hecht ik veel waarde aan het team waarin ik werk. We zijn goed op elkaar ingespeeld en kunnen van elkaar op aan."

 

"Een thuishaven is voor mij een plek waar je jezelf kunt zijn..."

Ralph Dahlhaus, Chef-kok Het Scheepvaartmuseum

Wat betekent een veilige thuishaven voor jou en hoe belangrijk is het voor jou om je thuis te voelen op je werk?  

"Een thuishaven is voor mij een plek waar je jezelf kunt zijn. Samen met mensen die niet hetzelfde zijn als jij, maar wel hetzelfde doel nastreven. Op het werk is het natuurlijk nooit zoals thuis, maar er kan wel eenzelfde ontspannen sfeer zijn. Net als thuis kan er op het werk een soort natuurlijke samenwerking ontstaan waarbij iedereen zijn eigen talenten optimaal kan gebruiken. In ons team is er veel respect voor elkaar en accepteren we ook elkaars fouten. Hierdoor is er ruimte om nieuwe dingen te proberen, wat vaak resulteert in de mooiste gerechten. Door samen te brainstormen ontstaat dan een gerecht wat geen van ons in eerste instantie bedacht had, maar wat echt van iedereen samen is. Dat geeft veel voldoening."

Hoe belangrijk is het voor jou om in beweging te blijven en je te blijven ontwikkelen in je werk? Hoe zorg je daarvoor?

"Ontwikkeling kan op veel verschillende manieren. In mijn geval ben ik begonnen als souschef, daarna chef en daarna executive chef. Veel belangrijker vind ik het dat we als groep, als team gegroeid zijn. We maken nu vaak gerechten die we vijf jaar geleden echt niet zouden kunnen maken, of überhaupt  bedacht zouden hebben. Dat laatste is wel bijzonder vind ik, dat je als groep samen een eigen manier van denken ontwikkelt. Ik probeer daar voor te zorgen, door zoveel mogelijk rekening te houden met wat ieder teamlid nodig heeft."

Waar haal je plezier uit in je werk bij Het Scheepvaartmuseum?

"Ik kan op mijn eigen manier werken, dat is heel fijn. Ik vind het ook heel fijn dat er naar me geluisterd wordt. Helaas krijg ik niet altijd mijn zin, maar ik word wel altijd gehoord, ook buiten mijn afdeling. Daarnaast werk ik met een fijne groep collega's waarbij ik me thuis voel, een groep die elkaar kan aanvullen, een groep met soms wat eigenaardigheden, maar juist dat geeft ook wel een huiselijk gevoel."

"Het is geweldig om te weten dat mijn inzet bijdraagt aan het behoud van de geschiedenis en het culturele erfgoed voor toekomstige generaties."

Abdelaziz Ahaddaden, Coördinator beveiliging

Wat betekent een veilige thuishaven voor jou en hoe belangrijk is het voor jou om je thuis te voelen op je werk? 
 
"Het is voor mij heel belangrijk dat ik me op mijn werk op mijn gemak voel en mezelf kan zijn. Immers breng ik effectief meer tijd op mijn werk door dan thuis. Als beveiliger bij Het Scheepvaartmuseum ben ik samen met collega's van de afdeling beveiliging verantwoordelijk voor de beveiliging van het gebouw, de collectie, het personeel en de bezoekers. Een grote verantwoordelijkheid waarbij je als team 100% van elkaar op aan moet kunnen en elkaar moet kunnen vertrouwen. Dit is niet alleen belangrijk voor mijn eigen gemoedsrust, maar het draagt ook bij aan de effectiviteit van ons werk."
 
Hoe belangrijk is het voor jou om in beweging te blijven en je te blijven ontwikkelen in je werk? Hoe zorg je daarvoor? 
 
"Het is voor mij erg belangrijk om in beweging te blijven en mezelf voortdurend te ontwikkelen in mijn werk. Beveiliging is een vakgebied dat voortdurend evolueert, met nieuwe technologieën en benaderingen die zich blijven ontwikkelen, daarin groei ik graag mee.

Bovendien moedigt Het Scheepvaartmuseum ons aan om actief te werken aan persoonlijke ontwikkeling, wat mij de kans biedt om te leren van collega's en experts in het veld. Deze voortdurende ontwikkeling houdt mijn werk boeiend en uitdagend, en het stelt me in staat om de best mogelijke beveiliging te bieden voor het museum en onze bezoekers."
 
Waar haal je plezier uit in je werk bij Het Scheepvaartmuseum?
 
"Wat mij echt plezier geeft in mijn werk is het besef dat ik een belangrijke rol speel in het behoud van ons maritieme erfgoed en het beschermen van de prachtige kunstwerken die hier worden tentoongesteld. Het is geweldig om te weten dat mijn inzet bijdraagt aan het behoud van de geschiedenis en het culturele erfgoed voor toekomstige generaties.

Daarnaast kan ik ook erg genieten van de interactie met de bezoekers en het hen wegwijs maken in het museum. Ik probeer altijd zo goed mogelijk in te schatten wat iemand leuk zou vinden om te zien en zo iedere bezoeker tips op maat te geven voor zijn of haar museumbezoek. De enthousiaste reacties die ik na afloop van hun museumbezoek vervolgens terugkrijg, vervullen mij met een trots gevoel. Elke dag brengt nieuwe uitdagingen en ontdekkingen met zich mee, wat mijn werk voldoening en plezier geeft."