Bijna 400 jaar waren Nederlanders actief in de walvisvaart. In de loop van de 17de eeuw vond zelfs de verwerking van het walvisspek tot traan in ons land plaats. Na vier eeuwen walvisvaart dreigde de walvis uit te sterven en werd de zeereus een beschermde diersoort.

De Walvisweken is een samenwerkingsproject tussen Het Scheepvaartmuseum Museum In 't Houten Huis, het Zaans Museum en Ecomare en het Wereld Natuur Fonds (WNF). Tijdens de Walvisweken vertellen deze organisaties ieder vanuit hun eigen collectie of expertise, het verhaal van de walvis. Bekijk hier wat er op alle locaties te doen is.

Bezoek je deze zomer meerdere Walvisweken locaties? Profiteer dan van een korting! Op vertoon van je entreeticket van de ene locatie, krijg je 20% op de andere locatie. De korting is geldig van 8 juli t/m 3 september (1 persoon per ticket).

Museum In 't Houten Huis

Museum In ’t Houten Huis

In de loop van de 17de eeuw vond in de Zaanstreek en De Rijp de verwerking van het walvisspek tot traan plaats. In Museum In 't Houten Huis komen bezoekers meer te weten over de historie rond de walvisvaarders van De Rijp. Tijdens de Walvisweken kunnen families mee met een museumboot met walvisverteller of mee met de historische walvisvaartwandeling. Kinderen kunnen een eigen walvisanimatiefilmpje maken of een walvisvaartspel spelen. Bekijk hier het programma of bezoek de website van Museum In 't Houten Huis.

Zaans Museum

In het Creative Lab van het Zaans Museum zijn er verschillende walvis familieactiviteiten. Ook is er een fietstocht voor alle leeftijden. In de Zaanstreek waren vroeger veel traankokerijen gevestigd die nu niet meer te zien zijn. De fietsroute maakt deze plekken weer zichtbaar en neemt je mee langs de historische locaties. Via de Zaan en de Voorzaan, het vaarwater waarover vaten met walvisproducten zijn getransporteerd, loopt de tocht verder langs de plekken waar de traanovens hebben gestaan. De route eindigt bij het Zaans Museum waar de walvisvaartcollectie te zien is. Voor meer informatie over de activiteiten, bezoek de website van het Zaans Museum.

Ecomare

Ecomare

Bij Ecomare vindt op 25 juli een avontuurlijke Walvisdag plaats vol met activiteiten zoals walvispraatjes, een walvisbottenshow, schminken en knutselen. Bij Ecomare mag je de Walviszaal in de vaste presentatie natuurlijk niet missen. Je loopt letterlijk tussen de walvisskeletten; allemaal van walvissen en dolfijnen die in de buurt van Texel zijn aangespoeld. Je voelt je behoorlijk klein wanneer je naast de reusachtige schedel van een 15 meter lange potvis staat. Eén van de kleinere topstukken van de tentoonstelling is een stukje ambergrijs, een stof die in maar enkele potvissen wordt aangemaakt en vroeger 'drijvend goud' werd genoemd.

Wereld Natuur Fonds (WNF)

Door de jacht op walvissen in landen als Japan en Noorwegen, vervuiling van de oceanen en bijvangst door visnetten worden walvissen nog steeds bedreigd. Het WNF vecht voor dit bijzondere dier en zijn leefomgeving. Om het belang van de bescherming van de walvis en zijn leefomgeving extra bij publiek onder de aandacht te brengen, is WNF partner van de Walvisweken.

Het Scheepvaartmuseum maakt gebruik van cookies. Meer weten? Lees onze cookieverklaring.