Al eeuwen wordt in Nederland op en rond het water volop geïnnoveerd. De tijdelijke tentoonstelling 'Gamechangers | maritieme innovaties' (6-10-2017 t/m 1-7-2018) neemt je mee langs meer dan 25 van de mooiste, spannendste en vreemdste innovaties uit de Nederlandse maritieme geschiedenis. De stoommachine is een van die uitvindingen die de wereld veranderde. Ontdek zaterdag 25 en zondag 26 november meer over de omwenteling die stoom de wereld heeft gebracht.

Wat is er te doen?

Korte lezing 'Van zeil naar stoom'

Korte lezing 'Van zeil naar stoom'

Waarom was het stoomschip beter dan het zeilschip: de wind is toch gratis? En wat hebben de honderd jaar oude ijsbreker Christiaan Brunings – nu een museumschip – en een hypermoderne atoomonderzeeër met elkaar gemeen? Op deze en nog meer vragen krijg je antwoord in de korte lezing 'Van zeil naar stoom' door museumconservator Jeroen van der Vliet in de museumbibliotheek. Aanvang zondag 26 november om 14.00. Duur ca. 25 minuten. Gratis met geldig museumentreebewijs. Aanmelden op de dag zelf in het museum.

Stoomschip 'Adelaar'

Stoomschip 'Adelaar'

Wegens werkzaamheden is het schip helaas niet aanwezig op zaterdag 25 en zondag 26 november. Zodra er een alternatieve datum bekend is communiceren wij dat op onze social kanalen en op de website. Excuses voor het eventuele ongemak! Stoomsleepboot 'Adelaar' (varend monument uit 1925) heeft tot 1965 gevaren als havensleepboot in Rotterdam. Tegenwoordig is het schip in particulier bezit van de familie Van Gulik te Beverwijk.

Kijk aan boord bij het stoere stoomschip Christiaan Brunings

Kijk aan boord bij het stoere stoomschip Christiaan Brunings

Bewonder de salon, de machinekamer en kijk aan dek, of beluister sterke verhalen van de trotse bemanning. Het schip is normaal niet toegankelijk voor bezoekers en is speciaal voor dit weekend onder stoom gebracht! Gratis met geldig museumentreebewijs. Aanmelden niet nodig.

Familierondleiding

Familierondleiding

Ga samen met je familie en een leuke gids op zoek naar de verhalen achter de nieuwe tentoonstelling over maritieme uitvindingen. Ontdek spannende gelukte én mislukte plannen en neem na afloop een gratis uitleg mee om thuis zelf een onderzeeboot te kunnen maken! Aanvang om 14.00. Kosten: 5,- en geldig museumentreebewijs. De rondleiding is gratis op vertoon van een geldige Museumkaart. Aanmelden: Uitsluitend op de dag zelf in het museum. Er is beperkte capaciteit, dus wees op tijd.

Kijk- en ontdektocht

Kijk- en ontdektocht

Bij elk kinderkaartje ontvang je gratis de nieuwe kijk- en ontdektocht (geschikt voor kinderen van 6-12 jaar) in de tentoonstelling Gamechangers. Doe mee met je hele familie en maak kans op een leuke prijs!

Nederlands Stoommachinemuseum

Nederlands Stoommachinemuseum

Het Nederlands Stoommachinemuseum is aanwezig op het Open Pleyn met onder meer een model liggende stoommachine en Wilesco stoommachines, waarmee kinderen en volwassenen zelf kunnen ervaren hoe je stoom kunt maken.

Instaprondleiding 'Gamechangers | Maritieme innovaties'

Instaprondleiding 'Gamechangers | Maritieme innovaties'

De nieuwe tentoonstelling 'Gamechangers | maritieme innovaties' voert je mee langs meer dan 25 van de mooiste, spannendste en vreemdste innovaties uit de Nederlandse maritieme geschiedenis. Aanvang om 13.00 en 15.00 uur. Kosten: 5,- en geldig museumentreebewijs. De rondleiding is gratis op vertoon van een geldige Museumkaart. Aanmelden: Uitsluitend op de dag zelf in het museum. Er is beperkte capaciteit, dus wees op tijd.

Knutsel je eigen stoombootje

Knutsel je eigen stoombootje

Activiteit met gids voor kinderen vanaf 3 jaar en ouders. Aanvang tussen 11.00 en 16.00. Start elk half uur, aanmelden op de dag zelf in het museum. 2,50 p.p. en geldig museumentreebewijs.

Het Scheepvaartmuseum maakt gebruik van cookies. Meer weten? Lees onze cookieverklaring.