Houden jouw kids van walvissen? Zet dan deze zomervakantie koers naar Het Scheepvaartmuseum, Museum in 't Houten Huis, het Zaans Museum, Ecomare en Kaap Skil. Hier zijn van 14 juli t/m 2 september 2018 allerlei leuke walvisactiviteiten voor het hele gezin. Jong en oud leren van alles over dit bijzondere zoogdier en het belang van schone oceanen!

Wat is er te doen?

Familierondleiding 'Op walvisexpeditie'

Familierondleiding 'Op walvisexpeditie'

Wel eens echte walvissen gezien? Snap je dat mensen vroeger dachten dat het misschien wel monsters waren? Ga samen met je familie en een gids op zoek naar de verhalen achter de walvissen. Voel een echte walvistand of laat het balein tussen je vingers door bewegen. Bekijk ‘kriebeldieren’, luister naar spannende verhalen, ontdek de waarheid achter levertraan en ga buiten aan de steiger aan de slag als echte walvisexpediteur. Ook leuk als het mooi weer is! Dagelijks tijdens de Walvisweken en gratis met geldig museumentreebewijs (verplicht). Duur ca. 30 min. Aanmelding uitsluitend op de dag zelf bij de informatiebalie - let op: deze activiteit zit vaak al vroeg vol!

Plasticvissen met de Plastic Whale sloep

Plasticvissen met de Plastic Whale sloep

Elke dinsdag en zondag tijdens de Walvisweken kunnen kinderen vanaf 7 jaar en ouders mee met Plastic Whale, de eerste professionele plastic fishing company ter wereld! Ga mee en stap aan boord om 13.00, 14.00 uur en 15.00 uur, dan vaart de Plastic Whale sloep vanaf de steiger om plastic te vissen in het water rondom het museum. Help je ook mee? Let op: kinderen kunnen alleen mee plasticvissen onder begeleiding van een volwassene, een zwemdiploma is verplicht! Duur circa 50 minuten. Gratis met geldig museumentreebewijs. Aanmelden kan alleen op de dag zelf bij de informatiebalie. Let op: deze activiteit zit vaak al vroeg vol en heeft een kleine capaciteit!

Kleuterprogramma 'Vissen is dol fijn!' (3-6 jaar)

Kleuterprogramma 'Vissen is dol fijn!' (3-6 jaar)

Doe mee en ontdek deze zomervakantie op een verborgen plekje in het museum een spannend en ontroerend verhaal over twee vissers die geen vissen meer willen vangen. Dagelijks van 17 juli t/m 2 september. Start om 11.45 en 14.00 uur, duur ca. 30 minuten. Geldig museumentreebewijs verplicht, aanmelding uitsluitend op de dag zelf bij de informatiebalie - let op: deze activiteiten zitten vaak al vroeg vol!

Lezing

Lezing

Als scholier werkte Anne-Goaitske Breteler (22) in café De Bûnte Bok in het Friese dorpje Lioessens, voorheen een walvisvaarderscafé. Door het café en de sterke verhalen van de stamgasten raakte ze gefascineerd door het recente walvisvaartverleden. Breteler bezocht een handvol walvisvaarders thuis en beschrijft in haar boek de herinneringen die zij nog op hoge leeftijd hebben. Tijdens de Walvisweken vertelt zij alles over deze bijzondere tijd in een lezing voor volwassenen (op 14 en 15 juli, 13.00 en 15.00 uur) en voor families met kinderen vanaf 6 jaar (18 en 19 augustus, 13.00 uur). Gratis met museumentreebewijs. Aanmelden kan alleen op de dag zelf bij de informatiebalie - let op: deze activiteit zit vaak al vroeg vol!

Uitbuiken met walvissen!

Uitbuiken met walvissen!

Kom deze zomer lekker bewegen tijdens de Walvisweken in Het Scheepvaartmuseum. Voel je net als een walvis in het water: traag en machtig. Ontwikkel je buikspieren en voel je beenspieren als een krachtige staart. Spring, beweeg, geniet. Onder begeleiding van verhalen over walvissen en de mannen die naar hen op zoek zijn stap je steeds weer in een nieuwe wereld. Op deze manier maakt een mix van yoga, gymnastiek en dans je in 20 min. helemaal klaar om de dag weer aan te kunnen! Dagelijks en gratis met museumentreebewijs (verplicht). Aanmelden kan alleen op de dag zelf bij de informatiebalie - let op: deze activiteit zit vaak al vroeg vol!

Theatervoorstelling Walvisjong

Theatervoorstelling Walvisjong

Op woensdag 25 juli en 15 augustus is de theatervoorstelling Walvisjong, speciaal gemaakt voor kinderen tussen de 2 en 6 jaar, te zien. Op een dag vindt een meisje een walvis op het strand. De walvis is alleen, net als zij. Het meisje zorgt voor hem en neemt hem mee. Ze vinden elkaar in bijna het enige dat mensen én walvissen kunnen: zingen. Deze muzikale theatervoorstelling is gratis te bezoeken met een geldig museumentreebewijs en de kaartjes zijn op de dag zelf af te halen bij de informatiebalie. Start om 11.45 & 14.00 uur, duur circa 30 minuten. Let op: deze voorstellingen zitten vaak al vroeg vol!

Walvisavontuur in de Poppenkast

Walvisavontuur in de Poppenkast

Op zijn vaste plekkie voor het Koninklijk Paleis op de Dam weet Jan Klaassen zich al meer dan 120 jaar uit lastige situaties te redden. Zal hem dat in Het Scheepvaartmuseum ook lukken? Eén ding is zeker, de kinderen zullen alles uit de kast moeten halen om hem te helpen! Een speciale Walviswekenvoorstelling voor jong en oud, elke maandag tijdens de zomervakantie. Start om 11.45 en 14.00 uur, gratis met entreebewijs (verplicht). Duur ca. 20 min. Aanmelden kan alleen op de dag zelf bij de informatiebalie - let op: deze activiteit zit vaak al vroeg vol!

Walvisweken Kijktocht

Walvisweken Kijktocht

Voor jou en je familie heeft Het Scheepvaartmuseum deze zomervakantie een nieuwe kijktocht (geschikt voor kinderen van 6-12 jaar). Beantwoord de vragen in de tentoonstelling Het verhaal van de walvis en maak kans op een leuke prijs! Extra leuk: ook in Ecomare, Kaap Skil, Zaans Museum en Museum In 't Houten Huis kun je de hele zomer andere Walvisweken Kijktochten doen. Van 14 juli t/m 2 september krijg je de kijktocht gratis bij je kinderkaartje.

Rinus de rat kleurwedstrijd

Rinus de rat kleurwedstrijd

Doe deze zomer mee aan de kleurwedstrijd. Haal je kleurplaat op bij Het Scheepvaartmuseum, en lever hem in om kans te maken op een coole walvisprijs uit de museumwinkel

De Walvisweken zijn een initiatief van Het Scheepvaartmuseum, WWF, Museum In 't Houten Huis, Plastic Whale, Ecomare, Museum Kaap Skil, Zaans Museum en worden mede mogelijk gemaakt door de steun van het Mondriaan Fonds en de BankGiro Loterij.