/>

Speciaal voor de feestdagen heeft chef Ralph Dahlhaus een selectie feestelijke recepten samengesteld. Laat je inspireren en ga thuis zelf aan de slag. 

Wortel en pastinaak zijn echte lokale wintergroenten, super betaalbaar én ideaal om te roosteren. Maar je kunt dit recept net zo makkelijk maken met bietjes of knolselderij. Ook als deze groente de dag ervoor gekookt op tafel hebben gestaan kun je nog prima gebruiken. De romige yoghurt-tahin maakt er gelijk wat anders van: tover die laatste lepels yoghurt én je halve bosjes kruiden (kervel, koriander, tijm… alles kan) om tot iets feestelijks. 

Ingrediënten (4–6 personen) 

  • 500 g wortels (liefst kleurrijk), in lange parten 

  • 400 g pastinaak, in lange parten (Of een mix met bietjes / knolselderij) 

  • 2–3 el olie 

  • 2 el honing of ahornsiroop 

  • 1 tl tijm (vers of gedroogd) 

  • Zout & peper 

Yoghurt-tahin saus

  • 150 ml dikke yoghurt (plantaardig kan) 

  • 1 volle el tahin 

  • 1 tl citroensap 

  • Klein teentje knoflook, geraspt (optioneel) 

  • Snuf zout 

  • Restjes groene kruiden: kervel, koriander, dille, oregano, tijm, rozemarijn, salie, peterselie, wat je maar over hebt. 

  • Eventueel wat granaatappelpitten (uit de vriezer) 

Bereiden


  1. Verwarm de oven tot 200°C. Meng wortel en pastinaak met olie, honing, tijm, zout en peper.

  2. Rooster 25–35 minuten tot goudbruin en licht gekaramelliseerd. 

  3. Meng yoghurt, tahin, citroen en zout tot een gladde saus. Verdun eventueel met een scheutje water. 

  4. Smeer de yoghurt-tahin in een royale veeg op een schaal. Leg de warme groenten erop. 

  5. Bestrooi met je restjes kruiden. Eventueel wat granaatappel voor kleur.