/>

Speciaal voor de feestdagen heeft chef Ralph Dahlhaus een selectie feestelijke recepten samengesteld. Laat je inspireren en ga thuis zelf aan de slag. 

Rode kool koop je bijna altijd per flinke krop. Als je tijdens de bereiding van het kerstdiner alvast een beetje achterhoudt heb je een mooie basis voor 3e kerstdag. 

We gebruiken ook noten in dit gerecht. Walnoten, die zijn lekker en veel duurzamer dan bijvoorbeeld amandelen, maar als je het aandurft kun je ook werken met een restje nootjes van de borrel. Je houdt vast wel iets over en eigenlijk alle noten zijn bruikbaar in deze salade. 

Dat geld ook voor de kaas. Feta of witte kaas is lekker, maar het kan ook prima met een restje geitenkaas, brie of camembert. Zelfs de gewichten in het recept zijn maar een leidraad. 

Ingrediënten (4–6 personen) 

  • 1/4e van een grote rode kool, heel dun geschaafd 

  • 1 grote frisse appel (bijv. Elstar), in lucifers of dunne plakjes 

  • 1 kleine rode ui, flinterdun 

  • Handje walnoten (of restjes notenmix) 

  • 75–100 g (plantaardige) feta  

  • Eventueel: peterselie of restjes kruiden uit de koelkast 

Dressing

  • 3 el olijfolie 

  • 1 el appelazijn of ciderazijn 

  • 1 tl mosterd 

  • 1 tl honing of ahornsiroop 

  • Snuf kaneel 

  • Snuf venkelzaad of komijn (optioneel) 

  • Zout & peper 

Bereiden


  1. Schaaf de kool zo dun mogelijk. Meng met een snuf zout en kneed 1 minuut zodat het wat zachter wordt. 

  2. Roer olie, azijn, mosterd, honing, kaneel en eventueel venkelzaad door elkaar. 

  3. Schep rode kool, appel en ui om met de dressing. Laat 10–20 minuten intrekken voor extra smaak. 

  4. Verkruimel feta erover. Strooi de walnoten erboven — of gebruik de restjes nootjes van de dagen ervoor.