24 scheepsmodellen van gekleurd kaarsvet hangen (zweven) in Het Scheepvaartmuseum. Samen vormen deze zwevende schepen het werk 'Ex Voto' van Folkert de Jong. Deze titel verwijst naar het gebruik in de katholieke kerk om na ernstige ziekte of redding van een (scheeps)ramp een belofte (ex voto) te doen door als dank een beeldje, schilderij, plaquette of scheepsmodel te schenken.

Ook in protestantse kerken zijn kerkscheepjes te vinden, deze 'Ex Voto's' verwijzen meer naar de gemeenschap en het werk van de kerkgangers van de specifieke kerk. 

kerkscheepjes van kaarsvet

Het Scheepvaartmuseum bezit twee kostbare kerkscheepjes (van hout), één uit de zestiende en één uit de zeventiende eeuw. Deze zijn zo kwetsbaar dat ze helaas niet in een tentoonstelling getoond kunnen worden. Folkert de Jong liet zich inspireren door dergelijke 'ex voto's'.

De schepen van Folkert de Jong zijn gemaakt van allerlei kleuren parrafine/kaarsvet. Op het dek plaatste Folkert de Jong offerkaarsen als masten, die verwijzen naar de vergankelijkheid van het leven. Zijn scheepsmodellen zijn ongeveer 1,5 meter lang. 

Van 8 februari tot eind november 2022 zijn deze gekleurde scheepjes te zien in het restaurant, de winkel, entree en de foyers noord, oost en west van Het Scheepvaartmuseum. 

over de maker, Folkert de Jong

De scheepsmodellen zijn gemaakt door Folkert de Jong. Hij is opgeleid aan de Gerrit Rietveld Academie en aan de Rijksakademie. Zijn flamboyante maar inhoudelijk zeer gelaagde beeldtaal uit zich in grote ruimtelijke installaties. Zijn beelden zijn meestal gemaakt van purschuim, in zwart en kleur. Ze hebben een sinistere eigenheid, extravagant en ruw tegelijk; personages waar talrijke verhaallijnen aan zijn gekoppeld. Zijn werk is terug te vinden in verschillende museumcollecties, zoals het Kunstmuseum Den Haag, het Groninger Museum, het Los Angeles County Museum of Art en de Saatchi Collection in Londen. En nu dus ook in Het Scheepvaartmuseum.  

Kunstenaar Folkert de Jong

Kunstenaar Folkert de Jong

Met een scheepsmodel gemaakt van parafine/kaarsvet in de handen.

(foto: Bianca Runge)

Het Scheepvaartmuseum maakt gebruik van cookies. Meer weten? Lees onze cookieverklaring.