’Hamsteren!’ Dankzij deze slimme supermarktslogan weet iedereen dat hamsters graag, heel graag, veel voedsel verzamelen. Hamsters leggen een lang houdbare voorraad voedsel in hun holletjes aan, voor de koude winter. Net zoals eekhoorns en honden overigens.

Ook zij begraven eten om het te bewaren voor later. Of neem mollen. Zij hebben een wel heel slimme oplossing bedacht. Hun favoriete maaltje regenwormen is in de winter niet beschikbaar… Om ze 'vers' te kunnen houden leggen ze een knoop in de worm zodat deze niet kan wegkruipen. Of ze bijten eerst de kop van de wormen af zodat ze verlamd raken.

Verzamelen dieren alleen maar eten? Zijn wij mensen de enige diersoort die spullen graag opspaart? Nou, nee. Neem de satijnblauwe prieelvogel. In de bossen van Australië bouwt het mannetje een prachtig prieel van takken en speeksel om de aandacht van de vrouwtjes te trekken. Kennelijk zijn de vrouwtjes zo kieskeurig dat ze pas een mannetje kiezen als hij kan bewijzen dat hij, behalve bouwen, ook kan verzamelen. Het liefst blauwe of gele voorwerpen zoals bessen en bloemen. Toegewijd versiert de mannelijke kandidaat zijn prieel met stukjes glas, dopjes van flessen, rietjes, papier en nog veel meer, als het maar de juiste kleur heeft. Als het vrouwtje er eenmaal is, gaat het mannetje haar imponeren door te dansen en roepen om zijn geweldige collectie heen.

Terwijl de prieelvogels blauwe voorwerpen verzamelen, verzamelt de eveneens Australische liervogel juist geluiden. Hiermee markeert hij zijn territorium en probeert hij zo de vrouwtjes te verleiden. Om te tonen dat hij gezond en slim is, kopieert hij allerlei geluiden. Hij imiteert andere vogels, zoals de kookaburra, maar de liervogel kan uiteindelijk alles nadoen: kettingzagen, motorgeluiden, een autoalarm of het geluid van een klikkende fotocamera. Hij plakt alle geluiden aan elkaar en maakt zijn eigen, unieke liefdeslied.

Voedsel en seks. Daar gaat het meestal om. Naast eten en paren, hebben dieren nog een derde strategie nodig om te overleven: zichzelf verdedigen. Verzamelen komt dan goed van pas. Hooiwagenkrabben zorgen dat ze niet gezien worden door hun vijanden door allerlei dingen om zich heen te verzamelen. Ze vermommen zich op een wel heel modebewuste manier. Stukjes wier, sponzen, mosdiertjes eitjes van zee-naaktslakken, zakpijpen en kwalpoliepen plakken ze op hun rug. De kwalpoliepen bieden nog eens extra bescherming omdat ze giftig zijn.

Verzamelen dieren ook voor hun plezier? Gewoon om iets te hebben? Eksters worden hier vaak van verdacht. Zo vond Kuifje de gestolen smaragd van Bianca Castafiore terug in het nest van een ekster. Toch wijst onderzoek uit dat zelfs eksters alleen maar verzamelen om hun honger te stillen. Hun slechte naam hebben ze te danken aan vroeger. Ze stalen fruit, eieren en zelfs kuikentjes van de boeren. Door dit brutale gedrag staan ze nog steeds bekend als 'dieven'. Bovendien vergissen jonge eksters zich weleens in wat eetbaar is en wat niet. Zo nemen ze veel vreemde dingen mee naar het nest in de hoop eten te hebben gevonden. Zo kwam bijvoorbeeld ooit een verlovingsring in een ekstersnest terecht (bron: Telegraph). Een foutje, dus.

Eulàlia Gassó Miracle is curator van de dagvlinders in Naturalis (43 jaar). Als je mij vraagt wat ik doe, ga ik stralen. Ik beheer en onderzoek een van de mooiste verzamelingen op aarde: de dagvlindercollectie van het museum Naturalis. Ik zorg voor meer dan 18.000 laden vol met vlinders, de oudste is meer dan 250 jaar oud. Deze vlinders zijn alleen toegankelijk voor wetenschappers. Mijn taken zijn onder andere onderzoekers assisteren en de collectie beschermen. Het is ons archief van de natuur: zonder de collectie heeft de aarde geen verleden en ook geen toekomst. Zelf verzamel ik geen vlinders. Mijn passie is wetenschapsgeschiedenis: ik onderzoek de geschiedenis van de collecties in het museum en het leven van de wetenschappers die eraan hebben gewerkt. Ik verzamel… informatie.

Bronnen
Mol: Wikipedia.
Satijnblauwe prieelvogel: Weird Nature (BBC).
Liervogel: Life of Birds (BBC).
Hooiwagenkrabben: Ecomare, Anemoon.
Eksters: Gestolen Grootmoeder, Telegraph.