Marja Goud (1979) is hoofd bibliotheek van het Scheepvaartmuseum. Lees hier meer over haar favoriete object, het mooiste onderdeel van haar baan en haar specialismen.

Hoofd bibliotheek

Marja Goud (1979)

Ik ben verantwoordelijk voor het reilen en zeilen van de bibliotheek van Het Scheepvaartmuseum. Samen met de informatiespecialist en het team vrijwilligers zorg ik ervoor dat bezoekers en onderzoekers op weg worden geholpen met hun onderzoek. We wijzen op publicaties en andere bronnen, verstrekken informatie over objecten of plannen een afspraak voor raadpleging van museale stukken in. De bibliotheek heeft ruime openingstijden, we verwelkomen jaarlijks meer dan 3000 geïnteresseerden en we beantwoorden ongeveer 2000 informatieverzoeken.

meest gestelde vraag:

"Een van mijn voorouders heeft gevaren, heeft u meer informatie?"


Het antwoord hangt af van het soort schip en de rol van de voorouder. Werd er gevaren in de binnenvaart, koopvaardij of bij de marine? En was de voorouder passagier, scheepsmaat of kapitein? Niet elke vraag valt te beantwoorden, maar we beheren een schat aan informatie en ook online is er steeds meer te vinden.

het mooiste onderdeel van de baan:

Dat je de kennis hebt om mensen verder te helpen en context te geven vind ik verrijkend. De vraag die je ontvangt zit soms al heel lang in het hoofd van de persoon die hem stelt. Het is dankbaar werk om iemand met een paar aanwijzingen op weg te helpen met een onderzoek of een heel stuk familiegeschiedenis terug te geven. De onderwerpen zijn enorm divers, dat blijft boeien.

mijn favoriete object is:

Met zo'n topcollectie is het onmogelijk om één favoriet object aan te wijzen. Maar om in stijl te blijven noem ik een boek:  ’Aeloude En hedendaegsche scheepsbouw en bestier…’ van Nicolaes Witsen, over de Nederlandse scheepsbouw in de 17de eeuw.

profiel

biografie

Na de Reinwardt Academie werd ik hoofd educatie en communicatie in het Noordelijk Scheepvaartmuseum in Groningen. Daarnaast restaureerde ik samen met mijn man een hasselteraak en een opduwer, was ik betrokken bij het behoud van een historische scheepswerf in Groningen en de organisatie van maritieme evenementen. In 2012 werd ik informatiespecialist in de bibliotheek van Het Scheepvaartmuseum. Sinds 2020 ben ik hoofd bibliotheek.

nevenfuncties & lidmaatschappen

  • landelijke vereniging tot behoud van het historisch bedrijfsvaartuig.