Marja Goud (1979) is informatiespecialist van de bibliotheek van Het Scheepvaartmuseum. Lees hier meer over haar favoriete object, het mooiste onderdeel van haar baan en haar specialismen.

informatiespecialist bibliotheek

Marja Goud (1979)

Ik ben verantwoordelijk voor het reilen en zeilen van de bibliotheek van Het Scheepvaartmuseum. Een groot deel van mijn werktijd besteed ik aan het registreren en beheren van de boekencollectie. Daarnaast help ik bezoekers en onderzoekers op weg met hun onderzoek door te wijzen op publicaties en andere bronnen, informatie over objecten te verstrekken of een afspraak voor raadpleging van museale stukken in te plannen.

meest gestelde vraag:

"Een van mijn voorouders heeft gevaren, heeft u meer informatie?"

Het antwoord hangt af van het soort schip en de rol van de voorouder. Werd er gevaren in de binnenvaart, koopvaardij of bij de marine? En was de voorouder passagier, scheepsmaat of kapitein? Niet elke vraag valt te beantwoorden, maar we beheren een schat aan informatie en ook online is er steeds meer te vinden.

het mooiste onderdeel van de baan:

Dat je de kennis hebt om mensen verder te helpen en context te geven vind ik verrijkend. De vraag die je ontvangt zit soms al heel lang in het hoofd van de persoon die hem stelt. Het is dankbaar werk om iemand met een paar aanwijzingen op weg te helpen met een onderzoek of een heel stuk familiegeschiedenis terug te geven. Daarnaast vind ik de aankoop en het inschrijven van nieuwe aanwinsten erg leuk.

mijn favoriete object is:

Met zo'n topcollectie is het onmogelijk om één favoriet object aan te wijzen. Maar om in stijl te blijven noem ik een boek: ’Aeloude En hedendaegsche scheepsbouw en bestier…’ van Nicolaes Witsen, over de Nederlandse scheepsbouw in de 17de eeuw. Te zien in de expositie 'Zie je in de Gouden Eeuw'.

profiel

biografie

Na de Reinwardt Academie werd ik hoofd educatie en communicatie in het Noordelijk Scheepvaartmuseum in Groningen. Daarnaast restaureerde ik samen met mijn man een hasselteraak en een opduwer, was ik betrokken bij het behoud van een historische scheepswerf in Groningen en de organisatie van maritieme evenementen. In 2012 werd ik informatiespecialist in de bibliotheek van Het Scheepvaartmuseum.

nevenfuncties & lidmaatschappen

  • adviseur historische schepen van de Commissie Ruimtelijke Kwaliteit, Gemeente Amsterdam
  • landelijke vereniging tot behoud van het historisch bedrijfsvaartuig.

Het Scheepvaartmuseum maakt gebruik van cookies. Meer weten? Lees onze cookieverklaring.