Sara Keijzer (1982) is conservator fotografie & film. Lees hier meer over haar favoriete object, het mooiste onderdeel van haar baan en haar specialismen!

conservator fotografie & film

Drs. Sara Keijzer (1982)

Ik ben verantwoordelijk voor de collectie fotografie en film. Ik doe voorstellen voor nieuwe aanwinsten, beschrijf de collecties, doe onderzoek en lever inhoudelijke bijdragen aan publicaties en tentoonstellingen.

meest gestelde vraag:

"Hebben jullie alleen foto's van bootjes in de collectie?"

Nee, de fotografiecollectie omvat veel meer, bijvoorbeeld waardevolle fotoalbums of reispropaganda foto's van Nederlands-Indië, in opdracht vervaardigd door scheepvaartmaatschappijen. Ook hedendaagse fotografie is vertegenwoordigd. Zo kocht Het Scheepvaartmuseum fotoseries aan van Dolph Kessler en Kadir van Lohuizen. Deze series tonen actuele maritieme thema's als globalisering en de verhouding tussen mens en zee.

het mooiste onderdeel van de baan:

Een collectie is een onuitputtelijke bron van ontdekkingen en onderzoek. Het leggen van verbanden tussen objecten en nieuwe aanwinsten, waardoor andere contexten en perspectieven ontstaan, is alles behalve een statische aangelegenheid en verveelt nooit.

mijn favoriete object is:

De glasnegatieven van William Grant. Hij reisde eind negentiende eeuw als fotograaf mee op de Nederlandse Noordpoolexpedities, waar hij sneeuwstormen, ijsschotsen en dichte mistbanken trotseerde voor die ene opname. De sporen van het maakproces van de negatieven zien we terug in vlekken, afgebrokkelde stukjes glas en andere oneffenheden: de geschiedenis van het object is letterlijk zichtbaar! Te zien in de expositie 'De Fotoalbums'.

profiel

biografie

Na een afgeronde opleiding Fotografie aan de Kunstacademie in Utrecht, volgde ik de Master Photographic Studies aan de Universiteit Leiden. Deze master richt zich op de artistieke, maatschappelijke en wetenschappelijke functies van de fotografie. Voordat ik in 2011 junior conservator werd bij Het Scheepvaartmuseum, werkte ik aan de samenstelling van de audiovisuele collectie van ProRail.

verantwoordelijk voor de collecties

foto's, digitale foto's, negatieven (ook glasnegatieven), dia's, films, video's, dvd's en geluidsopnames.

onderzoeksonderwerpen

maritieme fotografie, 19de en 20ste eeuwse maritieme geschiedenis, passagiersvaart, (Ant)Arctische gebieden.

lopende projecten

  • foto’s van Nederlands-Indië gemaakt in opdracht van de Stoomvaart Maatschapppij ‘Nederland’
  • verbetering registratie doorzichtmaterialen
  • redactie monografie “De Koningssloep”.

lidmaatschappen & nevenfuncties

  • scherptediepte (Nederlands Fotogenootschap)

korte publicatielijst

  • met Jacobs, I., ‘Van zout en licht. Fotografie langs de Nederlandse Noordzeekust’, in: Schokkenbroek, Joost, C.A. en Brand, R. (red.), Noordzee. Nederlandse kustcultuur in woord en beeld (Zutphen, 2012), p.37-42
  • ‘Rovers, redders en helden. Ontwikkeling van het Nederlandse reddingwezen’, in: Schokkenbroek, Joost, C.A. en Brand, R. (red.), Noordzee. Nederlandse kustcultuur in woord en beeld (Zutphen, 2012), p.66-70
  • ‘Meedeinen op een zee van liefde. ‘Love Boat’ als maritieme mythe’, in: Schokkenbroek, Joost, C.A. en Meer, S. de (red.), Hoogtij. Maritieme identiteit in feesten, tradities en vermaak (Zutphen, 2013)
  • ‘Domweg gelukkig op het water’, Fotografisch Geheugen, 83 (2014) p.14-16.