Van 20 t/m 26 april 2020 zou de Nationale Museumweek plaatsvinden. Door de maatregelen rond het coronavirus is dit evenement geannuleerd.

een ramp voor de Republiek

In 1672 werd de Republiek van alle kanten tegelijk aangevallen. Franse, Keulse en Munsterse legers trokken het land binnen, op de Noordzee viel de Engelse vloot aan. De jonge Republiek werd in haar voortbestaan bedreigd, de inwoners spraken van een rampjaar. Een jaar later werd bij Kijkduin een overwinning behaald op de Frans-Engelse vloot waarmee het gevaar van een invasie was afgewend. Willem van de Velde de Jonge laat deze gebeurtenis zien op het door hem gemaakte schilderij 'Zeeslag bij Kijkduin, 21 augustus 1673'.

pronkstuk in de Hoofdgalerij

Dit pronkstuk is op dit moment te vinden in de tentoonstelling Republiek aan Zee in de Hoofdgalerij. Deze tentoonstelling laat zien hoe Nederland als maritieme natie is gevormd. Aan de hand van ruim 50 topstukken vertelt de tentoonstelling het verhaal van de Republiek in de 17e en 18e eeuw. De Hoofdgalerij is het nieuwe startpunt van het museumbezoek en toont hoe sterk de maritieme wereld en de Nederlandse samenleving al eeuwenlang verbonden zijn.

De zeeslag bij Kijkduin, 21 augustus 1673. Willem van de Velde de Jonge, 1687.

familiebedrijf Van de Velde

Willem van de Velde de Oude (1611-1693) en zijn zoon Willem van de Velde de Jonge (1633-1707) waren in hun tijd toonaangevende zeeschilders en inspireerden vele generaties schilders na hen. Zij beschikten over een grote mate van artistiek talent, inventiviteit en ondernemerschap. De Van de Veldes startten rond 1650 een familiebedrijf dat uiteindelijk meer dan zeventig jaar zou floreren, eerst in Nederland en later in Engeland. Beiden hadden een eigen specialisme: de vader blonk uit in gedetailleerde pentekeningen en de zoon in kleurrijke olieverfschilderijen. Hun ondernemingszin bezorgde de Van de Veldes een groot internationaal netwerk; ze werkten in opdracht van admiralen, prinsen en koningen.

wereldprimeur: oeuvretentoonstelling over de Van de Veldes

Zeeslag bij Kijkduin is gekozen als pronkstuk in de aanloop naar de tentoonstelling over Willem van de Velde de Oude en Willem van de Velde de Jonge die van 2 oktober t/m 5 april 2021 in Het Scheepvaartmuseum te zien is. Het museum brengt hiermee een wereldprimeur: niet eerder is een oeuvretentoonstelling met zoveel werk van beide schilders uit binnen- en buitenland bijeengebracht. Voor meer informatie over de tentoonstelling zie www.hetscheepvaartmuseum.nl/vandevelde.

activiteiten tijdens de Nationale Museumweek

Op dinsdag 21 en donderdag 23 april 2020 biedt Het Scheepvaartmuseum extra activiteiten aan in het kader van de Nationale Museumweek. Meer informatie over de activiteiten volgt binnenkort.

Het Scheepvaartmuseum maakt gebruik van cookies. Meer weten? Lees onze cookieverklaring.