• Wanneer: 16 t/m 24 oktober 2021
  • Voor wie: families met kinderen 3+ en 6+
  • Kosten: deelname is gratis met een geldig museumentreebewijs
  • Aanmelden: je kunt je op de dag zelf aanmelden voor activiteiten in het museum

Herfstvakantie 2021: waar is Willem? Van zaterdag 16 t/m zondag 24 oktober 2021 is het herfstvakantie en dat betekent: veel te doen voor families in Het Scheepvaartmuseum! 

Het staat als een paal boven water: een bezoek aan Het Scheepvaartmuseum mag je deze herfstvakantie (16 t/m 24 oktober) niet missen. Er valt voor families met kinderen vanaf 3 en 6 jaar van alles te ontdekken en te doen. Zo kom je meer te weten over vader & zoon Willem van de Velde, twee bekende zeeschilders uit de 17de eeuw.

waar is Willem?

Wist je al dat de twee zeeschilders Willem van de Velde & Zoon heel verschillend werkten? Willem junior werkte veel met kleur en senior juist in zwart-wit. En heel bijzonder: vader ging ook mee op zijn bootje om zeeslagen vast te leggen op papier. Dat moet gevaarlijk zijn geweest, met de kanonskogels die je om de oren vlogen, op een wiebelig bootje midden op zee! Als je goed kijkt kun je hem op enkele schilderijen ook schetsend op zijn bootje zien in de grote tentoonstelling. 

een zee van papier (alle leeftijden)

een zee van papier (alle leeftijden)

Kruip in de huid van een kunstenaar zoals Willem van de Velde en doe mee met de workshop 'Zee van papier' op het grote Open Plein van het museum. Iedereen vanaf 3 jaar kan meedoen. Net zoals Willem van de Velde de Oude teken jij op grote rollen papier die gaan ‘golven’ als een woeste zee. Het wordt zelfs onderdeel van een groot kunstwerk. Van 11.00 - 15.00 uur.

kijk- en doewaaier (6+)

kijk- en doewaaier (6+)

Je kijkt je ogen uit! Ontdek het museum zelf met de Kijk- en doewaaier (6+). En vergeet niet naar alle mooie details op de kunstwerken in de nieuwe tentoonstelling te kijken, die zijn vooral bij de pentekeningen van Willem van de Velde de Oude goed te zien. Kun je vader & zoon Van de Velde tekenend op hun bootje ontdekken? En wat gebeurt er als je de muziek in de tentoonstelling beluistert?

familieprogramma: kijken met een potlood (6+)

familieprogramma: kijken met een potlood (6+)

Zien we je bij het familieprogramma 'Kijken met een potlood'? Gewapend met potlood en papier ga je samen met een enthousiaste gids naar de kunstwerken. Welke keuzes hebben de kunstenaars Willem van de Velde en zoon gemaakt; en welke maak jij bij het schetsen? Al kijkend en luisterend ontdek je steeds meer! Meerdere programma’s tussen 11.00-15.00 uur (beperkte capaciteit).

kleuterprogramma (3+)

kleuterprogramma (3+)

Op een geheime plek in het museum luisteren naar een mooi voorleesverhaal. Samen met een museumgids duiken we deze vakantie in het prentenboek 'Zeezucht' van Marlies van der Wel. Ouders vallen buiten de boot: alleen kinderen mogen plaatsnemen in het 'bootje'! Ouders, wees niet bang, jullie krijgen een zwembandje om! Om 11.30 en 13.00 uur (duur ca. 20 min.).

op de foto tussen de woeste golven (alle leeftijden)

op de foto tussen de woeste golven (alle leeftijden)

Bezoek je de tentoonstelling Willem van de Velde & Zoon? Vergeet dan niet om met de hele familie op de foto te gaan tussen de woeste golven. Dat is nog eens een leuk aandenken aan je dagje uit bij Het Scheepvaartmuseum!

atelier (alle leeftijden)

atelier (alle leeftijden)

Alles gezien en inspiratie opgedaan in de tentoonstelling? Ga dan zelf aan de slag, bijvoorbeeld door op de grote magnetenwand een eigen kunstwerk te maken! Vorm met de verschillende magneten een woeste storm, een enorme zeeslag of gewoon een bootje.

Het Scheepvaartmuseum maakt gebruik van cookies. Meer weten? Lees onze cookieverklaring.