• Wanneer: 10 t/m 13 augustus 2023
  • Hoe laat: 10.00 - 17.00 uur
  • Voor wie: iedereen
  • Kosten: €10,- voor volwassenen, €6,- voor kinderen vanaf vier jaar, gratis met stadspas
  • Aanmelden: kaartjes verkrijgbaar bij museumkassa

Van 10 augustus t/m 13 augustus zijn er een aantal internationale gastschepen te bezoeken bij Het Scheepvaartmuseum, waaronder drie tall ships.

De internationale gastschepen zijn uniek vanwege hun omvang en geschiedenis. Een uitje voor geschiedenisfanaten en scheepsliefhebbers om snel in de agenda te zetten, want deze schepen zijn zelden in Amsterdam!

Não Victoria (te bezoeken van 10 t/m 13 augustus) 

Dit schip is een replica (1992) van een originele vroeg 16e-eeuwse kraak, die in het Spaans een “não” wordt genoemd. Tussen 1519 en 1522 voer de Portugese zeevaarder Ferdinand Magellaan aan boord van de originele Victoria als eerste rond de wereld. In het zuiden van Zuid-Amerika vond hij een doorgang naar de Stille Oceaan. Die zeestraat vormde vanuit het westen de route naar Azië en draagt nog steeds zijn naam, Straat Magellaan. Kenmerkend voor een kraak zijn de bijna even hoge voorsteven als achtersteven, en de dwars getuigde zeilen.

El Galeón (te bezoeken van 10 t/m 13 augustus) 

Dit schip is een replica (2009) van een 16e-eeuws Spaans galjoen en wordt gezien als de opvolger van de não. Galjoenen zijn typerend voor de periode van de Spaanse kolonisatie van de Canarische Eilanden, Amerika en de Filipijnen.

Het schip van iets meer dan 50 meter lengte voer met goederen via Kaap de Goede Hoop naar Azië en terug. Dergelijke schepen voeren ook tussen Spanje en Amerika en zijn beroemd geworden om de ladingen goud en zilver die zij vanuit Zuid- en Midden-Amerika naar Spanje vervoerden. De driemaster heeft zeilen die in de breedte van het schip getuigd zijn en vaart het liefst op routes met de wind in de rug.

Pailebote Pascual Flores (te bezoeken van 10 t/m 13 augustus) 

Dit type schip is een kleine schoener. De Portugese benaming “pailebote” komt van het Engelse woord “pilot boat”, een loodsschoener. Een verwijzing naar een kleiner schip dat een loods bracht naar schepen om de bemanning te helpen een voor hun onbekende haven of baai binnen te varen (loodsen). De Pascual Flores is gebouwd in 1917 en deed dienst in het vervoer van zout en fruit tussen Afrika en Europa. Met meer dan 400m2 zeiloppervlak was het zeker voor die tijd een snel schip.

Naast de Portugese en Spaanse schepen zijn de clipper Stad Amsterdam en de Ketch Gipsy Moth IV te zien.

Clipper Stad Amsterdam (te bezoeken van 13 t/m 17, 19 en 20 augustus) 

Dit schip is een waar racepaard onder de zeilschepen. Clippers waren 19e-eeuwse schepen die in de vaart waren om vooral goederen snel te vervoeren en werden het meest bekend van de theehandel uit China. Het waren voor die tijd hypermoderne zeilschepen en werden daarom ook ingezet voor het vervoer van post en passagiers. Het ontwerp van dit schip is gebaseerd op de bouwtekeningen van de clipper Amsterdam uit 1854. De bouw van de Stad Amsterdam werd vanaf 1997 opgestart in de vorm van een werkgelegenheidsproject. In 2000 was het schip gereed en voer het mee bij de intocht van SAIL Amsterdam. Het maakt regelmatig lange oceaanreizen, maar de thuishaven is Amsterdam.

Ketch Gipsy Moth IV (t/m 3 september te zien) 

Deze zestien meter lange tweemaster is een Engelse “ketch”, in het Nederlands een kits-getuigd zeiljacht genoemd. De Gipsy Moth IV is het allereerste zeiljacht ter wereld dat speciaal werd ontworpen voor het maken van soloraces rond de wereld. Op 27 augustus 1966 vertrok Sir Francis Chichester met het schip uit de haven van het Engelse Plymouth waar hij na 274 dagen weer werd verwelkomd. Het schip voer de ‘Clipperroute’, die via Kaap de Goede Hoop door de Zuidelijke IJszee via het zuiden van Australië en Kaap Hoorn loopt. Onderweg brak hij zeven wereldrecords, waaronder dat van snelste wereldomzeiling in een klein vaartuig en van de langste onafgebroken solotocht op zee.

Kom aan boord 

Alle schepen zijn te bezoeken, behalve de Gipsy Moth in verband met de beperkte ruimte onderdek, wel is er in het museum een film en informatie te zien over het schip. De clipper Stad Amsterdam is kosteloos toegankelijk. Voor een bezoek aan de drie buitenlandse schepen kan een aanvullend kaartje worden gekocht aan de ticketbalie in Het Scheepvaartmuseum. Een gecombineerd kaartje voor de drie schepen kost €10,- voor volwassenen. Het tarief voor kinderen vanaf 4 jaar t/m 17 jaar is €6,-, kinderen tot 4 jaar zijn gratis. Stadspashouders ontvangen gratis toegang.

Ons ‘eigen’ VOC-schip Amsterdam is natuurlijk altijd zonder toeslag toegankelijk in combinatie met een regulier museumkaartje.

Het Scheepvaartmuseum maakt gebruik van cookies. Meer weten? Lees onze cookieverklaring.