Bezoek de replica van het VOC-schip de Amsterdam: een belangrijk onderdeel van je museumbezoek. Aan boord is er van alles te leren over VOC-schepen en de geschiedenis van de VOC.

Sta stil bij ons koloniale verleden en denk mee over de toekomst van de Amsterdam.

De replica van het VOC-schip de Amsterdam ligt sinds 1991 aan de steiger van Het Scheepvaartmuseum. Wat begon als werkgelegenheidsproject voor jongeren in een tijd met veel werkloosheid, is uitgegroeid tot dé plek om meer te leren over de geschiedenis van de VOC.

Over dit schip zijn veel verhalen te vertellen en bij Het Scheepvaartmuseum worden die gedeeld. Je komt hier meer te weten over het leven aan boord, onze koloniale geschiedenis en waarom dit nagebouwde schip in de jaren '80 is gemaakt. Maar deze verhalen vertellen we niet alleen.

We zijn ook benieuwd: wat vind jíj van dit schip? 

Het leven aan boord

Het leven aan boord

Hoe was het om in de zeventiende en achttiende eeuw te leven aan boord van een schip zoals de Amsterdam? Hoelang duurde zo’n zeereis ongeveer? Wat aten matrozen van dag tot dag? En wie waren zij? Tijdens een bezoek aan de Amsterdam krijg je een indruk en ervaar je hoe het is om op zo'n schip te zijn.

De geschiedenis van de VOC

De geschiedenis van de VOC

De echte Amsterdam werd in de achttiende eeuw gebouwd in opdracht van de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) – een onderneming met een groot netwerk in Azië. Op het schip leer je meer over de schepen en handelsroutes van de VOC en over het geweld dat hiermee gepaard ging.

Het nagebouwde schip

Het nagebouwde schip

Het schip dat nu aan de steiger ligt is een replica en werd gebouwd 1985, een tijd met veel werkloosheid. Hoe kwam de bouw van dit grote schip tot stand? En wat vond men toentertijd van zo'n VOC-schip? Lees erover en denk mee tijdens je bezoek.

Praktische informatie

  • De Amsterdam is beperkt toegankelijk bij slecht weer en storm (windkracht 5/6 en hoger). Bij windkracht 7 of hoger worden het schip en de steiger gesloten in verband met de veiligheid van onze bezoekers. 
  • Het overloopdek van het VOC-schip (waar de bemanning tijdens pauzes verbleef) is toegankelijk voor bezoekers in een mobiliteitsvoertuig via een lift. 
  • Het ruim en het bovendek zijn niet toegankelijk in een rolstoel. Wil je toch een indruk krijgen van hoe die ruimtes eruitzien? Bezoek dan de online 360° schoolplaat die het museum maakte met Schooltv. 

Bekijk meer informatie over schoolprogramma’s, filmaanvragen of stuur voor andere vragen een mail naar info@hetscheepvaartmuseum.nl. Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van onze activiteiten.