Stephan Vanfleteren (België, 1969) is één van de meest bekende en gelauwerde fotografen van de Lage Landen.

Stephan Vanfleteren studeerde fotografie aan de Hogeschool Sint-Lukas Brussel (1988-1992) en werkte onder andere voor de Vlaamse krant De Morgen. Zijn werk verscheen in magazines als Le Monde 2, Independent Magazine, Die Zeit, Knack, Humo en Volkskrant Magazine.

Fotograaf Stephan Vanfleteren

© foto: Natacha Hofman

Vanfleteren investeert veel tijd in zijn eigen projecten, waarin hij de wereld om zich heen scherp observeert. De zee en mensen van de zee komen veelvuldig in zijn oeuvre voor. Het werk van Vanfleteren is bekroond met onder andere de World Press Photo Award, European Fuji Award, de Nationale Portretprijs in Nederland en de vijfjaarlijkse Cultuurprijs van de provincie West-Vlaanderen.

meer over Stephan Vanfleteren

In 2019 werd Stephan Vanfleteren 50 jaar. Voor zijn verjaardag koos Vanfleteren uit eigen werk en beschreef hij voor de Volkskrant het verhaal erachter. Ook Engelen van de Zee kwam in het artikel aan bod. Momenteel is in FOMU Antwerpen Present te zien, de eerste overzichtstentoonstelling met werk van de fotograaf waarin de evolutie van zijn oeuvre goed zichtbaar wordt. Sinds 27 juni is hier een recent project van Vanfleteren aan toegevoegd: Corona Walks. Aan het begin van de lockdown in verband met het coronavirus trok de fotograaf bij het vallen van de avond naar de zee, de duinen, het bos of de polder om hier te fotograferen. De foto's zijn het antwoord van de fotograaf op de pandemie. Tijdens zijn wandelingen hield Stephan Vanfleteren ook een dagboek bij. Dit dagboek is verwerkt in het boek Dagboek van een Fotograaf, verschenen bij De Bezige Bij.  

Het Scheepvaartmuseum maakt gebruik van cookies. Meer weten? Lees onze cookieverklaring.