• Wanneer: begin oktober 2020 t/m 5 april 2021

Vanaf begin oktober 2020 t/m 5 april 2021 toont Het Scheepvaartmuseum, in samenwerking met de Dutch National Portrait Gallery, de aangrijpende portrettenserie 'Engelen van de Zee' door Stephan Vanfleteren.

Stephan Vanfleteren (België, 1969) is één van de meest bekende portretfotografen van de Lage Landen. Engelen van de Zee uit 2016 bestaat uit een serie aangrijpende portretten van jongeren van de maritieme school het Koninklijk Werk IBIS in het Belgische Bredene. Vanfleteren was gecharmeerd door de kinderen die in hun traditionele matrozenpakken in een beschermde omgeving opgroeiden. Hij fotografeerde de 108 leerlingen van internaat IBIS: de engelen van de zee. Een selectie hiervan is in de tentoonstelling in Het Scheepvaartmuseum te zien.

‘Ieder kind heeft recht op een zichtbare horizon, ook wanneer het stormt op zee.’ Stephan Vanfleteren over de engelen van de zee

Sean, Koninklijk Werk IBIS, Bredene, België, 2016

© Stephan Vanfleteren

een drijvende school

De zeevaartschool Koninklijk Werk IBIS is in 1906 opgericht door koning Albert I om een veilige thuisbasis te bieden aan weeskinderen van vissersfamilies. De school fungeerde op deze manier als opvang voor de visserswezen én zorgde dat het tekort aan goed opgeleide vissers werd teruggedrongen. IBIS vestigde zich op een voormalig kanonneerschip van 43 meter lang. Deze drijvende school had plaats voor tachtig kinderen van zes tot zestien jaar oud. Op twaalfjarige leeftijd verlieten de leerlingen het schip om te werken op school-vissersschepen, waar zij hun opleiding tot zeeman en visser voltooiden.

kans op een zichtbare horizon

Sinds de oprichting heeft het Koninklijk Werk IBIS aan ruim tweeduizend jongens onderdak geboden. Sinds dit jaar laat de opleiding naast jongens voor het eerst ook meisjes als leerling toe. Kinderen uit complexe gezinssituaties krijgen onderdak, zorg en een maritieme opleiding. De opleiding biedt hen op deze manier een mogelijkheid om na de opleiding een plek te vinden in de maatschappij. Er heerst nog altijd een stevige structuur en strenge discipline. Tegenwoordig slapen de leerlingen niet langer in hangmatjes aan boord van een schip, maar in stapelbedden.

Noah, Koninklijk Werk IBIS, Bredene, Belgium, 2016

© Stephan Vanfleteren

over Stephan Vanfleteren

Stephan Vanfleteren studeerde fotografie aan de Hogeschool Sint-Lukas Brussel (1988-1992) en werkte onder andere voor de Vlaamse krant De Morgen, maar zijn werk verschijnt ook in magazines als Paris Match, Le Monde 2, Independent Magazine, Die Zeit, Knack, Humo en Volkskrant Magazine. Daarnaast bleef hij veel tijd investeren in zijn eigen projecten, waarin hij de wereld om zich heen scherp observeert. Zijn werk is veelvuldig bekroond met onder andere de World Press Photo Award, European Fuji Award, de Nationale Portretprijs in Nederland en de vijfjaarlijkse Cultuurprijs van de provincie West-Vlaanderen.