• Wanneer: 18 september 2020 t/m 5 april 2021

Van 18 september 2020 t/m 16 mei 2021 toont Het Scheepvaartmuseum in samenwerking met de Dutch National Portrait Gallery de tentoonstelling Engelen van de Zee van fotograaf Stephan Vanfleteren.

Vanfleteren (België, 1969) is één van de meest bekende en gelauwerde fotografen van de Lage Landen. Engelen van de Zee bestaat uit een serie aangrijpende portretten van jongens tussen de zes en zestien jaar van maritiem opleidingsinstituut Koninklijk Werk IBIS in het Belgische Bredene.

Neem een kijkje in de tentoonstelling 'Engelen van de Zee' van fotograaf Stephan Vanfleteren en krijg door deze trailer een prachtig beeld van deze fototentoonstelling. 

Dit onderdeel gebruikt cookies

Accept cookies
Informatie & instellingen

"Maar meer nog dan houding, blik of flaporen zijn het de ogen die in het Scheepvaartmuseum de aandacht trekken. Nee, niet hoe ze kijken, maar waarmee. De foto’s van Vanfleteren zijn zo helder dat je rustig kunt onderzoeken of een iris wat wit laat tussen het onderste ooglid of dat het onder het randje verdwijnt. Zoveel tijd neem je meestal alleen voor jezelf, in de spiegel."  NRC

"De portretten zijn vooral per individu ijzersterk." De Groene Amsterdammer

Stephan Vanfleteren portretteerde kinderen uit complexe gezinssituaties in hun traditionele matrozenpak: de ‘engelen van de zee’. Op internaat IBIS vinden zij een veilige thuishaven; het biedt hen een onderkomen, zorg en, bovenal, een toekomst. Voor het eerst wordt de gehele portretreeks samen met historisch foto- en filmmateriaal van IBIS in Nederland getoond.

‘Ieder kind heeft recht op een zichtbare horizon, ook wanneer het stormt op zee.’ - Stephan Vanfleteren

Samenwerking NAVIGO

De portretserie Engelen van de Zee van Stephan Vanfleteren is onderdeel van de collectie van Visserijmuseum NAVIGO in Oostduinkerke. Het Scheepvaartmuseum heeft deze werken voor de duur van de tentoonstelling in bruikleen. De werken worden getoond in context van historisch foto- en filmmateriaal van het Koninklijk Werk IBIS en NAVIGO. De tentoonstelling kwam tot stand in samenwerking met Dutch National Portrait Gallery en Stephan Vanfleteren.  

Tip: bezoek 12 & 13 december het Unseen fotografieweekend met extra activiteiten rondom de tentoonstellingen Engelen van de Zee van Stephan Vanfleteren en Rijzend Water van Kadir van Lohuizen. Zie de agenda voor meer informatie. 

Engelen van de Zee wordt mogelijk gemaakt dankzij de steun van deze organisaties.