Engelen van de Zee bestaat uit een serie aangrijpende portretten van jongens tussen de zes en zestien jaar van maritiem opleidingsinstituut Koninklijk Werk IBIS in het Belgische Bredene. Op internaat IBIS vinden kinderen uit complexe gezinssituaties een veilige thuishaven; het biedt hen een onderkomen, zorg en, bovenal, een toekomst.

Koninklijk Werk IBIS is in 1906 opgericht om een veilige thuisbasis te bieden aan weeskinderen van vissersfamilies. De school fungeerde als opvang voor de visserswezen én zorgde dat het tekort aan goed opgeleide vissers werd teruggedrongen.

IBIS vestigde zich op een voormalig kanonneerschip van 43 meter lang. Deze drijvende school had plaats voor tachtig kinderen. Op twaalfjarige leeftijd verlieten de leerlingen het schip om te werken op school-vissersschepen, waar zij hun opleiding tot zeeman of visser voltooiden.

Sinds de oprichting bood IBIS aan maar liefst tweeduizend jongens onderdak, inmiddels in een gebouw aan wal. De huidige leerlingen – vaak kinderen met een moeilijke thuissituatie – bestaan uit zowel jongens als meisjes en blijven tot zij 16 zijn. Het biedt hen de mogelijkheid om na afronding van de opleiding een plek te vinden in de maatschappij. Er is nog altijd sprake van structuur en discipline.

Bekijk hier de film 'Cadetten van de Zee' van Charles Abel. Koninklijk Werk IBIS heeft altijd de aandacht getrokken van fotografen en filmers. In 1952 werd deze film gemaakt over het dagelijks leven op IBIS en over het werk op het schoolschip De Hinders.

Dit onderdeel gebruikt cookies

Accept cookies
Informatie & instellingen