“Today, the 27th of March 2020, Europa shrugs and sets sail. Some more seasoned sailors than others are part of her crew; captain, mate, boatswain, engineers, deckhands, each one with knowledge and skills to be shared amongst us. But all with love for the sea, for the idea of being as free as we can bear, and for sailing away with the Bark Europa. For a few, she is a sort of a home; for others, a dream; for all, a treasured and singular ship to sail; for none just a job.”
- Jordi Plana Morales - guide

Op 27 maart 2020 veranderde de bark Europa noodgedwongen zijn koers. In plaats van een oversteek over de Stille Oceaan richting Australië, begon het schip door de corona pandemie aan zijn langste non-stop reis tot nu toe: in 81 dagen zeilde De Europa van Ushuaia, de meest Zuidelijke stad van Argentinië naar de thuishaven in Scheveningen. Aan boord de 19-tallige professionele bemanning met 12 verschillende nationaliteiten, voedsel voor een paar maanden en genoeg diesel om de generatoren tijdens de reis in werking te houden.

81 dagen non-stop

De reis werd vrijwel volledig onder zeil afgelegd. Schip en crew zeilden ruim 10.000 nautische mijlen van de koude ruige wateren op het Zuidelijk halfrond, door tropische wateren en volledige windstiltes rond de evenaar en via de koelere Europese wateren naar de Noordzee. De bemanningsleden liepen 81 dagen lang non stop wacht, stonden aan het roer, klommen in de mast om zeilen te zetten en op te doeken en werkten continu aan het onderhoud van het schip. Ze vierden verjaardagen, een ‘doldrums appreciation day’, namen een duik midden op de oceaan, vierden vakantie aan dek en hielden een ceremonie bij het passeren van de evenaar. Ze dachten aan hun geliefden thuis, terwijl ze ver weg van de corona pandemie in een kleine groep afgesloten van de rest van de wereld langzaam hun weg naar huis maakten.

aparte terugkomst

Op 16 juni jl. kwam de bark Europa veilig de haven van Scheveningen binnen, met aan boord een ijzersterk 19-tallig team en met slechts 2 preien, 2 uien, 4 wortels, 1 appel en 1 pompoen aan vers voedsel. Vanwege de corona omstandigheden was er geen publiek op de kade, maar de aankomst werd live gestreamd op Facebook en heeft meer dan 58.000 views gehad van over de hele wereld.

kom zelf aan boord! 

Kom aan boord op een van de open dagen en de bemanning vertelt u graag alles over deze ongewoon lange reis en hun andere avonturen aan boord van de bark Europa.

Lees de volledige reisverslagen van de bemanning in ons logboek: www.barkeuropa.nl/logboek.

Het Scheepvaartmuseum maakt gebruik van cookies. Meer weten? Lees onze cookieverklaring.