Van 12 juli t/m 27 augustus is Dutch National Portrait Gallery te gast in Het Scheepvaartmuseum te Amsterdam met de tentoonstelling 'Ode aan een Amsterdammer'.
Circa zeventig geschilderde, getekende en gefotografeerde portretten van Amsterdammers geven een beeld van het veelzijdige karakter van de stad, van zijn bewoners en van zijn kunstenaars. De portretten zijn gemaakt door kunstenaars met een binding met de stad. De tentoonstelling is gratis toegankelijk.
Portretten uitgelicht
Sander Troelstra - portret Cor Jaring
Sander Troelstra (1976) kwam na zijn afstuderen aan de Amsterdamse Fotoacademie in contact met fotograaf Cor Jaring. Dit was via het PS Camera project, waarbij jonge fotografen werken met analoge camera's van 'oude meesters'. Met Jaring's camera begon Troelstra eerst in cafés in Glasgow te fotograferen. Daarna zocht hij Jaring op en ontstond er een vriendschap tussen de twee fotografen. Sander Troelstra fotografeerde Cor Jaring over een periode van twee en een half jaar, tot de dood van Jaring eind 2013. Met deze serie portretten won Troelstra een Zilveren Camera-prijs. In 2015 heeft Sander in Huis Marseille de tentoonstelling 'Cor Was Hier' samengesteld, waarbij foto's van Jaring met de portretten van Troelstra werden gecombineerd. Bijbehorend boek 'Cor Was Hier' is vormgegeven door Heijdens Karwei. Copyright foto: Sander Troelstra.
Cor Jaring – Portret van een ruimenspuiter
Als kleine jongen zat hij op de stang van de fiets van zijn vader. Op weg naar de Amsterdamse haven, waar pa werkte. Cor Jaring (1936) heeft het leven in de haven van jongs af aan van dichtbij meegemaakt. In militaire dienst kwam Jaring voor het eerst in aanraking met fotografie. Na zijn diensttijd nam hij, noodgedwongen, allerlei baantjes aan in de haven. Welk baantje hij ook had, zijn fototoestel was nooit ver weg. Jaring fotografeerde de Amsterdamse haven als plek van menselijke arbeid. Het stereotiepe beeld van de haven waar werk en bedrijvigheid zichtbaar waren, heeft zich langzaam maar zeker aan het oog onttrokken. De Amsterdamse haven van nu is clean en efficiënt. Cor Jaring heeft als geen ander het leven in de 'haven van toen', van binnenuit vastgelegd en zo een uniek tijdsdocument geschapen. Copyright foto: Cor Jaring.
Portretten uit ons maritieme verleden - Oscar Mendlik
Was hij een zeeheld? Nee, dat niet. Maar zijn relatie met de zee was wel heel bijzonder te noemen. Hij schilderde de zee. En alleen maar de zee. Geen mens, geen schip. Alleen de golven, de branding, het schuim en de honderd tinten blauw, grijs en groen die de zee kan hebben. En dat deed hij met zo veel emotie, dat de zee voor je ogen tot leven komt. De van oorsprong Hongaarse schilder kwam naar Nederland, trouwde rond de vorige eeuwwisseling in Amsterdam en bleef tot zijn dood in ons land. De onstuimige Hollandse zee zal hier ongetwijfeld mee te maken hebben gehad… Dit portret is onderdeel van de collectie van Het Scheepvaartmuseum en is niet te zien in 'Ode aan een Amsterdammer'.
Portretactie: de winnaars
Dutch National Portrait Gallery en Het Scheepvaartmuseum boden het publiek de mogelijkheid om portretfoto's in te zenden als onderdeel van de tentoonstelling. Bekijk hieronder de winnaars!
Gratis toegankelijk
De tentoonstelling is t/m 27 augustus (dagelijks van 09:00 - 17:00 uur) te bezichtigen in Het Scheepvaartmuseum en voor iedereen gratis toegankelijk. Kijk voor meer informatie ook op de website van Dutch National Portrait Gallery.
TIP | 'Ode aan een Amsterdammer' bezocht? Breng dan ook een bezoek aan onze tentoonstelling 'Blaeu's wereld in kaart | meester-cartograaf in de Gouden Eeuw' en bewonder Blaeu's wereldkaart uit 1648 (museumentreebewijs verplicht).