This is your wake-up call. Kadir van Lohuizen laat met de tentoonstelling Rijzend Water zien dat het vijf over twaalf is. De klimaatcrisis is in volle gang en kan enkel nog vertraagd worden.

Fotojournalist en filmmaker Kadir van Lohuizen (1963) heeft vele conflicten over de hele wereld in beeld gebracht. Hij vergaarde bekendheid met zijn projecten over zeven grote rivieren - de levensaderen van de wereld, de diamantindustrie, migratie op het continent Amerika en de stijgende zeespiegel. In de tentoonstelling Rijzend Water reflecteert Van Lohuizen vanuit zijn eigen artistieke visie en discipline op de gevolgen die de klimaatcrisis wereldwijd heeft op de stijging van de zeespiegel. Zelf zegt hij hierover: "Ik heb gekeken naar de wereldwijde gevolgen van de stijgende zeespiegel, veroorzaakt door klimaatverandering. Tegenwoordig twijfelt er niemand meer aan dat gletsjers over de hele wereld zich terugtrekken en - nog verontrustender - dat Groenland en Antartica in een toenemend tempo smelten."

Terschelling uit de serie Rising Tide, Kadir van Lohuizen, 2019.

van Bangladesh tot Nederland

Kadir reisde onder meer naar Groenland, Bangladesh, Papoea-Nieuw-Guinea, Panama, Kiribati, Fiji, Jakarta, Miami, New York en Nederland om de impact van de waterstijging te onderzoeken en in beeld te brengen. Hij sprak met zowel beleidsmakers als de bevolking om verschillende perspectieven op de problematiek te belichten. Van Lohuizen kijkt niet alleen naar de invloed op de omgeving, maar ook op de levens van de bewoners. Sommige leden van de families die Kadir sprak wonen nog in getroffen gebieden, terwijl andere leden al verhuisd zijn. Vaak wordt vergeten dat, voordat de zee het land permanent overspoelt, de bewoners al langere tijd last hebben van het hogere getij. Landbouwgrond wordt hierdoor minder vruchtbaar en drinkwater verandert in ondrinkbaar brak water. 

waar moeten al deze mensen heen?

"De vraag is: hoe snel gaat het?", zegt Kadir. "Inschattingen uit het verleden lijken te ouderwets te zijn, de mensheid moet zich voorbereiden op de grootste volksverhuizing in de geschiedenis. Nu steeds meer mensen in alle regionen van de wereld ontheemd raken op steeds grotere schaal, is de grootste vraag: waar moeten deze mensen heen?" De tentoonstelling Rising Tide toont door middel van foto’s en films de menselijke verhalen achter de ontluisterende statistieken. Het schetst een confronterend beeld van een nabije toekomst.

Het Scheepvaartmuseum maakt gebruik van cookies. Meer weten? Lees onze cookieverklaring.