Michiel de Ruyter is misschien wel een van de bekendste personen uit de geschiedenis van Nederland. De admiraal uit Vlissingen heeft vele overwonnen zeeslagen op zijn naam staan, waardoor hij ook in zijn tijd veel aanzien had. Hij had als admiraal een voorspoedige carrière, maar persoonlijk leed bleef hem niet bespaard.

Michiel Adriaanszoon de Ruyter

Michiel de Ruyter werd in 1607 geboren in Vlissingen. Zijn vader was een eenvoudige zeeman en later bierdrager. Als Michiel elf jaar is gaat hij voor het eerst op zee als hoogbootsmansjongen.

De loopbaan van Michiel de Ruyter

De zeemansloopbaan van Michiel de Ruyter begint in 1618 op elfjarige leeftijd. Hij start zijn carrière als bootsjongen, waarna hij doorgroeit tot koopvaarder, walvisvaarder en kaper. In de daarop volgende jaren klimt Michiel de Ruyter op naar onderofficier bij de Zeeuwse admiraliteit en vervolgens zelfs tot schout-bij-nacht. In de periode van 1644 tot 1652 gaat de Ruyter op expedities naar de Middellandse Zee en West-Indië, wat hem en zijn gezin veel fortuin oplevert.

De echtgenotes van Michiel de Ruyter

Zijn eerste en zijn tweede vrouw sterven op jonge leeftijd, een aantal van zijn kinderen eveneens. In 1651 houdt De Ruyter het voor gezien. Hij gaat op zijn 44e rentenieren in Vlissingen. In 1652 trouwt hij voor de derde keer, met de 38-jarige Anna van Gelder en neemt de zorg voor zijn kinderen op zich.

Admiraal de Ruyter

Het begin van een rustiger leven, tenminste, dat denkt hij. Want het land heeft hem nodig. Er breekt oorlog uit met Engeland. In 1652 wordt hij commandeur, in 1654 vice-admiraal, in 1665 luitenant-admiraal, in 1673 luitenant-admiraal-generaal. In 1676 sneuvelt Michiel de Ruyter. Hij is de meest succesvolle opperbevelhebber die Nederland ooit heeft gekend.

Lees meer over Michiel de Ruyter