VOC-schip
Amsterdam

Terug in de tijd van de VOC

Beleef de Amsterdam! Voel hoe het vroeger was op een VOC-schip. Lading hijsen, door het ruim kruipen, een kanon afschieten… Kom 't proberen!

Dit schip is een exacte kopie van het beroemde VOC-schip dat in 1749 al op zijn eerste reis verging. De Amsterdam is een van de pronkstukken van Het Scheepvaartmuseum.

In de 17e en 18e eeuw zeilden Oost-Indiëvaarders met dit soort schepen naar het Verre Oosten. De reis duurde ongeveer acht maanden. Alle Oost-Indiëvaarders samen maakten bijna vijfduizend van die reizen. De originele Amsterdam zeilde in 1749 de Noordzee op. In een vliegende storm brak het roer af. De schipper besloot het schip te laten stranden op de Engelse zuidkust. Hij hoopte zo de mensen aan boord, de lading en het schip te redden. Maar de Oost-Indiëvaarder zakte al snel in de modder en kwam nooit meer los. Archeologen hebben later in het wrak veel gegevens gevonden over de bouw van VOC-schepen, de lading en het leven aan boord.

In 1985 begon de bouw van een kopie van de Amsterdam. Ruim 400 vrijwilligers werkten eraan mee. Sinds 1991 ligt het schip afgemeerd bij Het Scheepvaartmuseum.

De Amsterdam op het strand van Hastings in 1984.

De Amsterdam op het strand van Hastings in 1984.

Praktische informatie

Bij slecht weer en storm, windkracht 5/6 en hoger, is de Amsterdam beperkt toegankelijk. Bij windkracht 7 of hoger wordt het schip en de steiger gesloten. Dit in verband met de veiligheid van onze bezoekers.

Sinds enige jaren is het VOC-schip gedeeltelijk ook toegankelijk voor minder validen via een speciale lift die de bezoeker op het Overloopdek brengt. Hier kun je zien hoe de bemanning sliep, de kanonnen van dichtbij bekijken en de sfeer in het ruim proeven.

Nieuwsbrief