Zeeslagen staan bekend als de meest prominente momenten van een oorlog. De strijd komt tot een piek, geen middel wordt geschuwd en vaak is het verlies in mens en middelen enorm. Dat maakt alle partijen een verliezer, ondanks dat er vaak 1 als winnaar de geschiedenisboekjes in gaat.
De oorsprong van oorlogen op zee in de Gouden Eeuw was vaak van economische aard. Nederland voer de wereldzeeën over om handel te drijven en was daarbij vaak niet de enige. De concurrerende naties kwamen elkaar tegen op handelsroutes, in nauwe zeestraten of op 'gedeeld water', zoals de Noordzee die vaak het strijdtoneel was. Lees meer over oorlog op zee.
Lees meer over oorlog op zee

De tocht naar Chatham: alles in de fik!
Deze tocht kroonde Michiel de Ruyter tot held. Het is precies 350 jaar geleden dat de Nederlanders de Engelsen vernederd achter lieten.

Zeeslag bij Gibraltar
Cornelis Claesz. Van Wieringen maakte het grootste schilderij dat te zien is in Het Scheepvaartmuseum, 'De zeeslag bij Gibraltar'.

Slag bij de Etna
De laatste tocht van Michiel de Ruyter voert naar de Middellandse Zee. Met Engeland heeft de Republiek in 1674 vrede gesloten, met Frankrijk nog niet