Het Scheepvaartmuseum presenteert vanaf 23 februari een nieuwe tentoonstelling met fotografie van Jeroen Hofman en Robin de Puy. In 2024 bestaat de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij tweehonderd jaar. De tentoonstelling Redders op zee zet deze organisatie centraal, met vrijwilligers die hun leven riskeren om mensen in nood op zee te redden

In beeld gebracht

In de tentoonstelling hebben de Nederlandse topfotografen Jeroen Hofman (1976) en Robin de Puy (1986) hun eigen visie vastgelegd. Hofman studeerde fotografie aan KABK in Den Haag en won al twee keer in zijn carrière de Zilveren Camera. Hofman heeft de locaties, de vloot en de omgeving van de reddingstations in beeld gebracht vanuit zijn favoriete perspectief: van bovenaf.
De vrijwilligers zijn geportretteerd door De Puy: zonder hun droogpakken en reddingsvesten, maar als zichzelf in hun dagelijks leven. Het gezicht van de redder, zonder feloranje afleiding, maar wel bij het water; de plek die hun thuis is. De Puy volgde haar opleiding aan de Rotterdam Photo Academy, en won meermaals de Nederlandse portretprijs en de Rabo Photographic Portrait Prize.

Eerste vrouwelijke redder

Opvallend is de foto van Corrie van der Haven-Eikelenboom (1936), geportretteerd door De Puy. Zij was de allereerste vrouwelijke redder van de KNRM. In 1972 meldde zij zich bij Burghsluis, het huidige reddingstation Neeltje Jans. Jarenlang was zij de enige vrouwelijke redder in het land, anno 2024 kent het varende team van de KNRM 25 vrouwen.  

Corrie van der Haven-Eikelenboom

Credits: Robin de Puy, 2023

 

Aankondiging pop up reddingstation

Op 25 mei is het reddingbootdag en zijn er 30 reddingboten te bezoeken aan de museumsteiger bij Het Scheepvaartmuseum: er zijn dan zowel historische als moderne reddingboten. Gratis toegang op vertoon van een geldig museumtoegangsbewijs. KNRM-donateurs krijgen op 25 mei gratis toegang tot het museum.