In 'Het leven aan boord' ontdek je van alles over het dagelijks leven op schepen door de eeuwen heen, van de VOC-tijd tot nu.

De interactieve familietentoonstelling is opgezet als een spannend, levensgroot bordspel voor jong en oud. Met een 'puts' (een scheepsterm voor een emmer) met daarin een tablet loop je langs "eilanden" met scheepsmodellen, kleding, souvenirs en navigatie-instrumenten. Er zijn modellen van een VOC-schip, een onderzeeër, een cruiseschip en zelfs een oceaanracer.

Klim op van matroos tot kapitein

Spelenderwijs leer je van alles over de rangen en standen aan boord, welke bemanningsleden meevaren, over hoe schoon het is, over het eten en drinken, over muiterijen en over enge ziektes zoals scheurbuik. En wat dacht je van weggriezelen bij kielhalen? Verschillende voorwerpen spreken tot de verbeelding. Een touw met een knoop erin blijkt een zogenaamd "Allemansend" waarmee opvarenden van een VOC-schip hun billen afveegden. Het doel van het spel is natuurlijk zo veel mogelijk onderdelen goed doorlopen! Aan het einde van de route kan je jouw persoonlijke score naar huis sturen en wordt duidelijk of je bent opgeklommen van Matroos tot Kaptein...

Voor jong en oud

Het spel is gemaakt voor een brede doelgroep. Families krijgen vragen van verschillende niveau's voorgeschoteld. Voor de kleuters is er een gezellige kijkhoek ingericht waar zij kennis maken met twee nieuwe vriendjes: "Rinus de Rat" en "Bob van de Zee". Natuurlijk loop je na deze tentoonstelling met hetzelfde toegangskaartje door de rest van het museum. Op zoek naar verhalen uit de Gouden Eeuw, of op zoek naar Rinus de Rat! Je dag is compleet met een bezoekje aan het oude VOC-schip, zodat je met je eigen ogen kan zien hoe schepen in die tijd eruit zagen.

Tot snel in Het Scheepvaartmuseum!

Het Scheepvaartmuseum maakt gebruik van cookies. Meer weten? Lees onze cookieverklaring.