De tentoonstelling Food for Thought, waarin fotograaf en filmmaker Kadir van Lohuizen de wereldwijde voedselindustrie vastlegt, wordt verlengd tot en met 5 januari 2025.

Food for Thought geeft inzicht in de voor velen onbekende wereld die achter ons voedsel schuilgaat. De tentoonstelling is tevens uitgebreid met een nieuwe zaal over China. Het onderzoek van Van Lohuizen verschijnt in april ook in een gelijknamig boek van Uitgeverij Lannoo en een vierdelige serie van de VPRO

Een blik op voedselgigant China 

De pas geopende zaal over China toont indrukwekkende beelden van deze voedselgigant en de geautomatiseerde processen die hier ontwikkeld worden: van plukrobots en robotautootjes die voedsel bezorgen tot landbouwdrones en volautomatische kranen in enorme havens. Het werk van Van Lohuizen maakt de enorme schaal inzichtelijk waarmee China ervoor probeert te zorgen dat de 1,4 miljard inwoners in de toekomst genoeg te eten hebben. 

Kadir van Lohuizen: "Ik ben heel blij dat Het Scheepvaartmuseum een extra zaal vrij heeft gemaakt voor het zeer recente werk over China: het land waar voedselzekerheid en -veiligheid de hoogste prioriteit heeft, de eigen productie steeds groter wordt dan de import en automatisering en AI een steeds grotere rol gaan spelen."