Het Scheepvaartmuseum wil uiterlijk in 2030 een ecopositief museum zijn. 

Het Scheepvaartmuseum wil met een ambitieus verduurzamingsprogramma bewustwording creëren rondom één van de grootste maatschappelijke uitdagingen van dit moment: klimaatverandering en bijbehorende noodzaak tot verduurzaming. In dit kader is het museum op allerlei manieren bezig zijn om mensen te bewegen tot duurzamere keuzes; met tentoonstellingen, samenwerkingen, programmering, maar dus ook door het ontplooien van initiatieven binnen de sector. 

Meet-up verduurzaming museale sector

Om te onderzoeken hoe musea hun tentoonstellingen kunnen verduurzamen organiseerden we eerder dit jaar een hackathon met creatief ontwerpbureau Slijpstof. Aan deze sessie namen partners van binnen en buiten de museumwereld deel. Oplossingen uit de hackathon, handige gereedschappen, maar ook best-practices van andere musea waaronder het Stedelijk Museum Amsterdam en het Tropenmuseum of organisaties worden gedeeld in een speciaal ontwikkelde online toolkit, die we tijdens de meet-up verduurzaming musea op woensdag 21 september aanstaande presenteren. 

Lees meer over de duurzaamheidsactiviteiten van Het Scheepvaartmuseum.

In de tentoonstelling Rijzend Water vertelt fotojournalist Kadir van Lohuizen over de gevolgen van de klimaatcrisis voor Nederland, die voor veel mensen een ver-van-hun-bed show lijken. Is dat wel terecht, als de zeespiegel 1 tot 3 meter kan stijgen?