Onder grote belangstelling van zo'n 700 aanwezigen werd afgelopen vrijdagavond de nieuwe expositie 'Drijfveer | 100 jaar verzamelen' geopend in Het Scheepvaartmuseum. De tentoonstelling toont de verhalen van 350 objecten, waarvan het merendeel nog niet eerder is vertoond. De opening werd gedaan door de nieuwe directeur van Het Scheepvaartmuseum, Michael Huijser, en Joop van Caldenborgh verzamelaar pur sang en eigenaar van museum Voorlinden. Vanaf zaterdag 1 oktober tot en met 2 juli 2017 is Drijfveer | 100 jaar verzamelen te zien voor het publiek.

Museumdirecteur Michael Huijser: ’Precies 100 jaar geleden ontstond de collectie van Het Scheepvaartmuseum. Een destijds particulier initiatief om onze maritieme geschiedenis blijvend te kunnen tonen, voor jong en oud. We zijn er trots op deze collectiegeschiedenis juist nu te onthullen en stil te staan bij de mensen die hieraan hebben bijgedragen’.

In 1916 werd de Vereeniging Nederlandsch Historisch Scheepvaart Museum opgericht. Een aantal welgestelde Amsterdammers sloeg de handen ineen om zoveel mogelijk mensen, jong en oud, in Nederland en daarbuiten, te doen beseffen welke rol de Nederlandse scheepvaart in de wereld speelt en heeft gespeeld. Het huidige Scheepvaartmuseum is de vrucht van dit particuliere initiatief. Hoogtepunt van de tentoonstelling is het schilderij 'Gezicht op het IJ met 's Lands Zeemagazijn te Amsterdam', uit 1664 van Reinier Nooms, alias de Zeeman. Dit meesterwerk is met deze tentoonstelling voor het eerst te zien voor bezoekers en toont een prachtig beeld van een aantal oorlogsschepen op het water voor het huidige gebouw van Het Scheepvaartmuseum.

Rond de nieuwe tentoonstelling 'Drijfveer | 100 jaar verzamelen', worden een audiotour, rondleiding en speciale lezingen georganiseerd. Dat het thema 'verzamelen' van alle tijden is en nog steeds actueel, blijkt wel uit de verschillende blogs, die door bekende en minder bekende Nederlanders zijn geschreven en te vinden zijn op de hetscheepvaartmuseum.nl.

De expositie is mede mogelijk gemaakt dankzij steun van KLM, deelnemers van de BankGiro Loterij en de Samenwerkende Maritieme Fondsen.

Het Scheepvaartmuseum maakt gebruik van cookies. Meer weten? Lees onze cookieverklaring.