Het Compagnie Fonds is opgericht om particulieren actief en duurzaam bij Het Scheepvaartmuseum te betrekken in een gezichtsbepalende rol als mecenas en ambassadeur. Het fonds biedt de mogelijkheid kapitaal te vormen om zowel voor de korte als de lange termijn bijzondere museale projecten mogelijk te maken en de vernieuwing en vooruitgang van het museum te ondersteunen.

De naam van Het Compagniefonds is gebaseerd op de Verenigde Oost-Indische Compagnie. Deze werd opgericht in 1602 en had destijds een organisatiestructuur van bewindhebbers (de Heeren XVII) en meerdere participanten. De structuur van het fonds is geïnspireerd op die organisatievorm: “Een exclusief gezelschap, waarin ondernemerschap, durf en visie centraal staan”. Hierin leiden Heren én Dames hun eigen ‘partenrederij’ (Kamer). Zij staan aan het roer van het schip waarin zij samen met hun medeparticipanten geld hebben gestoken.

Bijdragen

De afgelopen jaren zijn de giften van de participanten van Het Compagnie Fonds op goede wijze besteed. Er zijn prachtige projecten tot stand gekomen die veel bezoekers enthousiast hebben gemaakt. Er is o.a. bijgedragen aan de herinrichting van Het Scheepvaartmuseum in 2011, het Virtual Reality project Dare to Discover in 2017, de totstandkoming van verschillende tentoonstellingen en bijzondere collectie aankopen.

Privileges Het Compagnie fonds

Het Scheepvaartmuseum opent voor participanten van Het Compagnie Fonds deuren die voor anderen gesloten blijven. Participanten worden jaarlijks uitgenodigd voor talrijke besloten evenementen in het museum en mogen zij gebruik maken van onze historische Admiraliteitskamer.

Bestuur

Het bestuur van Het Compagnie Fonds bestaat in 2021 uit:

  • Dhr. M.J. Schepers, voorzitter
  • Dhr. R.P. Sijbrandij, penningmeester
  • Dhr. L. Kolff, lid
  • Dhr. D.P. Stolp, lid

Bekijk hier het jaarverslag over 2021 van Het Compagnie Fonds. 

Mocht u meer willen weten over participatie in Het Compagnie Fonds, dan kunt u contact opnemen met Betty van Steinvoorn via email bvsteinvoorn@hetscheepvaartmuseum.nl of telefoonnummer 020-523 2256.

Het Scheepvaartmuseum maakt gebruik van cookies. Meer weten? Lees onze cookieverklaring.