In hun omzwervingen rond de wereld op zoek naar lucratieve handelsroutes 'ontdekten' Nederlanders de plek die we later zouden leren kennen als New York. Dat is het verhaal zoals we het kennen. Maar hoe zit het echt? 

"Het is en blijft een bijzondere gedachte: Nederland stond in de zeventiende eeuw aan de wieg van New York, hoofdstad van onze wereld", schreef Jan Tromp, voormalig New York-correspondent van de Volkskrant in 2009. Nederland en de Verenigde Staten vierden toen dat Henry Hudson 400 jaar eerder vertrok uit de Amsterdamse haven, op zoek naar een Noordelijke route naar Azië. Ook in eerdere jubileumjaren werd trots teruggekeken op de reis: boeken, tentoonstellingen en ticker tape parades met prinses Beatrix op Broadway werden niet geschuwd. En dat terwijl het verhaal achter deze expeditie gevuld is met muitende manschappen en sluwe streken ...

Lees alles over de zoektocht van Henry Hudson in dit artikel uit ons magazine Zeemagazijn.

Uitsnede van een met de hand gekleurde kaart van Nieuw Nederland, Nieuw Engeland en een deel van Virginia. Zichtbaar is het aanzicht van de stad Nieuw Amsterdam.

Objectnummer: a.0145(064)5.