• Wanneer: 24 - 25 juni 2023
  • Voor wie: iedereen
  • Kosten: gratis met museumentreebewijs

Voor de tweede keer sluit Het Scheepvaartmuseum aan bij de Zeehavendagen Amsterdam: een jaarlijks terugkerend evenement waar het havenbedrijfsleven de deuren opent voor het publiek.

Dit jaar doet het Scheepvaartmuseum weer mee met de Zeehavendagen Amsterdam: een jaarlijks terugkerend evenement waar het havenbedrijfsleven de deuren opent voor het publiek. In Het Scheepvaartmuseum is van alles te doen voor jong en oud, kom je langs? 

Ga naar de tentoonstelling Amsterdam Havenstad, maak een familieportret of vaar naar onze buren. 

Programma: 

Portretten door Cigdem Yuksel 
In de jaren '60 kwamen veel Turkse arbeiders naar Nederland om te gaan werken in de haven. Het verhaal van de mannen vind je terug in de tentoonstelling Amsterdam Havenstad. Fotograaf Cigdem Yuksel is benieuwd naar het verhaal van de vrouwen die hun man achterna reisden of zelf als arbeidsmigrant naar Amsterdam kwamen. Zij maakte als aanvulling op de tentoonstelling Amsterdam Havenstad twee portretten van vrouwen die dit weekend voor het eerst te zien zijn voor publiek.  

Fotostudio 
In de tentoonstelling Amsterdam Havenstad zie je heel veel portretten, van schilderijen tot foto's. Voor Het Scheepvaartmuseum heeft fotograaf Cigdem Yuksel twee portretten gemaakt.  Hoe maak je een goed familieportret? Bekijk de foto's van Cigdem, kies jouw pose en laat je samen vastleggen in stijl! Op zaterdag en zondag van 12.00 tot 15.00 op het Open Plein.

Flitstours 
Amsterdam is altijd een stad geweest van komen en gaan. De haven was een plek waar mensen verlangend naar uitkeken of noodgedwongen in belandden. Onze rondleiders nemen je mee op een speedtour door het museum: ze vertellen over migratie uit en naar de haven door de eeuwen heen. Je stopt bij het VOC-schip, leert over de (oude) buurt, bekijkt mooie voorwerpen en hoort persoonlijke verhalen van vroeger en nu. Je eindigt in de tentoonstelling Amsterdam Havenstad. 
Op zaterdag en zondag om 11.30, 13.30 en 14.30, verzamelen op het Open Plein. De tours duren 45 minuten.  

Blusboot 
Speciaal voor de Amsterdamse Zeehavendagen is de blusboot van de brandweer te gast bij het museum! De brandweer laat op zaterdag en zondag zien wat de blusboten allemaal kunnen. Kom je kijken naar een demonstratie op de steiger? 
Zaterdag en zondag van 13.00 tot 16.00
 
Vaar naar de buren 't Kromhout en de Museumhaven 
Met authentieke vaartuigen verzorgt het Museum 't Kromhout dit weekend een bootverbinding tussen het Scheepvaartmuseum, Museumhaven Amsterdam en Museum ’t Kromhout. Meevaren met o.a. de Jaro, de voormalige veerboot Volendam/Marken en de Brittannia (111 jaar geleden gebouwd op werf 't Kromhout). 
Doorlopend op zaterdag en zondag tussen 11.00 en 16.00

Vaar met stoomschip Christiaan Brunings 
Aan de steiger van Het Scheepvaartmuseum ligt het stoomschip Christiaan Brunings, een ijsbreker uit 1900. Stap vanaf de kade aan boord voor een gratis vaartocht op ons eigen stoomschip de Christiaan Brunings voor een rondvaart over het IJ.  
Zaterdag en zondag om 12.00 en 14.00, een rondvaart duurt een uur 
 
Programma Museumhaven
Hoe is het om op een schip te leven? Bij de museumhaven is van alles te doen: smeden, fokhijsen, troswerpen, bekijk de expositie over verschillende scheepsbenodigdheden en ga mee met een rondleiding door de haven. Let op: programma is alleen op zaterdag van 10.00 tot 15.00.

Programma Museum 't Kromhout
In het museum draaien alle motoren, vrijwilligers geven uitleg over de werking en techniek van de motoren. Bovendien zal in de smederij een smid demonstraties geven en kunnen kinderen met de Kids Explorer Tours op ontdekkingstocht gaan. De voormalige blusboot Jan van der Heyde II zal demonstraties geven.
Doorlopend op zaterdag en zondag tussen 11.00 en 16.00 

Aanmelden 
Voor deze bovenstaande activiteiten kan je je op inloop aanmelden in het museum. 

Een leuke extra tip: Voor bezoekers die zich tijdens de Zeehavendagen ook in Amsterdam-West bevinden: van 22 t/m 25 juni presenteert het Zeemanshuis in samenwerking met Het Scheepvaartmuseum een pop-up installatie, gebaseerd op Mens op zee. Deze pop-up bestaat uit een serie foto’s van zeelieden uit 1900, foto’s uit eigen collecties, actueel werk van fotograaf Friso Kooijman en portretten van de huidige bezoekers van het Zeemanshuis. Met deze installatie wil het Zeemanshuis Amsterdam een eerbetoon bieden aan de hardwerkende mannen en vrouwen aan boord van schepen.

Samenwerkingspartners 
Het Scheepvaartmuseum is partner van de Zeehavendagen Amsterdam die georganiseerd worden door amports Amsterdam