• Wanneer: vrijdag 29 maart
  • Hoe laat: 19.00 - 22.00 uur
  • Duur: 3 uur
  • Voor wie: volwassenen

In aanvulling op de tentoonstelling Food for Thought organiseert Het Scheepvaartmuseum Food Nights. In deze derde en laatste editie neemt Slow Food Youth Network je mee op reis en ontdek je waar jouw eten vandaan komt.

In aanvulling op de tentoonstelling Food for Thought organiseert Het Scheepvaartmuseum Food Nights. In deze derde en laatste editie neemt Slow Food Youth Network je mee op reis en ontdek je waar jouw eten vandaan komt.

Weet jij waar jouw eten vandaan komt? En hoeveel mensen zijn betrokken bij jouw eten voordat het op je bord ligt? De antwoorden op deze en andere vragen komen aan bod tijdens de Food Night van Slow Food Youth Network (SFYN).

Let op: Kom met een gevulde buik naar het museum. Er is geen diner.
Let op: ook als je met een gratis toegangsbewijs komt (Museumkaart, Stadspas, VriendenLoterijpas of Rembrandtpas), is het belangrijk om een plekje te reserveren via de bovenstaande link.

Programma

Proef!

Op het Open Plein kan je terecht voor heerlijke kleine hapjes en een drankje en krijg je een aantal ethische dilemma’s voorgeschoteld. Eet je vega, vegan of vlees? Voor ieder wat wils is er wat lekkers te vinden om direct op te eten of om mee naar huis te nemen. 

Boonzaak
Wist je dat er heel veel bijzondere bonen groeien in Nederland? Van die bonen maakt Boonzaak Tempeh naar Indonesisch recept. 

Boerderij de Zeekraal
Boerderij Zeekraal is een begrip op Terschelling. Met aandacht voor de natuur, gezond bodemleven en gezonde dieren maken ze heerlijke biologische schapenkaas. 

De Predetariër
Bij de Predetariër zweren ze erbij: geen vlees meer eten uit de bio-industrie maar gebruik maken van wild! Speciaal voor deze Food Night schotelen ze je een wilde empanada voor.

The Wine Pack
Goede wijn, betere planeet, daar gaat The Wine Pack voor! Ze verkopen de lekkerste biologische wijn niet in fles maar per doos voor een minimale CO2-uitstoot.

Tijd: 19.00 - 22.00
Locatie: Open Plein


Food Tours

Door wie wordt jouw eten geproduceerd en waar komt het vandaan? Ga mee met een food tour en bekijk de tentoonstelling Food for Thought van Kadir van Lohuizen over ons huidige voedselsysteem. Ieder half uur start er een rondleiding. De rondleidingen duren 20 minuten.

Tijd: 19.15 - 21.45 uur
Locatie: Tentoonstelling Food for Thought


Panelgesprek | Een kijkje in de keten

Waarom eten we niet gewoon uit het seizoen? Kunnen we als Nederland zelfvoorzienend zijn? Wat betekent biologisch eten nou precies? Deze en andere vragen uit de reflectieruimte zullen tijdens de avond beantwoord worden door de bijbehorende spelers uit de keten. Slow Food Youth Networks directeur Maria Geuze gaat in gesprek met food experts.

Sprekers
Marrit Kyung Ok Schakel is naast boerin en kaasmaker ook biodiversiteit activist. Ze deelt haar kennis over biologisch boeren en het herzien van het voedselsysteem.
Joris Lohman is co-founder van Food Hub, een organisatie die zich inzet voor het verduurzamen van ons voedselsysteem. 
Stijn Baan is commercieel directeur van Koppert Cress en expert op het gebied van technologische innovatie en telen in de glastuinbouw.
Anke van ‘t Klooster is Sustainability Coördinator bij Lidl Nederland.

Tijd: 20.00 - 20.45
Locatie: Kamer West


EXTRA: Diner | Thoughts for Food, door Kliek

Ontdek de verborgen verhalen achter je maaltijd. Stap in de wereld van ongeziene gebeurtenissen die plaatsvinden voordat je eten op jouw bord belandt. Eer het voedsel door stil te staan bij de waarde ervan tijdens een uniek diner. Laat je verrassen en geef je over aan de leden van Kliek, de stichting die zich inzet om voedselverspilling tegen te gaan. Je zult met een volle buik (en hoofd) het diner verlaten om vervolgens de tentoonstelling te bezichtigen. Klaar voor een onvergetelijke avond? 

Belangrijk om te weten voor deelname aan het diner:

  • Het diner is onderdeel van de Food Night. Je start aan tafel en hebt na afloop genoeg tijd om de tentoonstelling bezoeken en de andere onderdelen van de Food Night bij te wonen.
  • Er kan geen rekening worden gehouden met dieetwensen en allergenen.
  • Het diner is volledig vegetarisch, niet vegan. 
  • Bij het diner is drank inbegrepen.
  • Deelname aan het diner is voor deelnemers vanaf 16 jaar.
  • Deelname aan het diner bedraagt € 60 inclusief drankjes. Je kaartje voor het diner koop je via de ticketlink.


Tijd: 18.30 - 20.30 uur
Locatie: Open Plein

Kliek 

Over SFYN

Slow Food Youth Network (SFYN) is dé jongerenbeweging die zich bezighouden met voedsel, duurzaamheid en de transitie naar een good, clean en fair voedselsysteem. Bij SFYN worden jongeren gezien als de toekomst van ons voedsel, dus worden ze door een academie, campagnes en projecten waarbij verbinding centraal staat meegenomen in het voedselsysteem. Van producent tot consument, van boer tot kok: iedereen kan zich bij SFYN aansluiten. Ga je mee? Volg SFYN op sociale media of abonneer je op de nieuwsbrief!

Logo SFYN Nederland