• Wanneer: 6 juli t/m 1 september
  • Voor wie: Families
  • Kosten: Gratis met een geldig museumticket. Entree is gratis voor kinderen t/m 12 jaar, Stadspashouders en Museumkaarthouders

Heb je nog geen vakantie geboekt? Gelukkig maar! Bij Het Scheepvaartmuseum is tijdens de zomervakantie genoeg te beleven.

Deze zomer hebben we het in het museum en buiten op de steiger over thuis zijn en van huis gaan. Waar voel jij je thuis? Op het land? Of misschien juist wel op zee?

Een kaart voor thuis

Een kaart voor thuis

Het videowerk van kunstenaar Kevin Osepa gaat over jonge mensen uit Curaçao die in Nederland gaan studeren en daar blijven. Hoe is het om familie te hebben aan de andere kant van de oceaan? Bij deze tekenopdracht teken je met en voor elkaar een ansichtkaart. Stel dat (iemand uit) jouw familie op reis ging of moest, wat zou je dan missen? Hoe voelt dat? Hoe ziet dat eruit? Wat deel je met elkaar, ook als je niet met elkaar bent? Dagelijks tussen 11.00 en 15.00 uur op het Open Plein.

Kijktocht: Oost, West… Thuis best!

Kijktocht: Oost, West… Thuis best!

Met schepen kan je de hele wereld over varen. Mensen die dat doen zijn soms lang van huis. Daardoor wordt een schip soms ook een thuis. Waar voel jij je thuis? In deze kijktocht kom je daarachter. Je kan deze kijktocht alleen doen, maar samen met je familie of vrienden is natuurlijk leuker! Dagelijks tijdens openingstijden op te halen op het Open Plein.

Mini BOOTkamp

Mini BOOTkamp

Mensen op schepen moeten vaak met elkaar samenwerken, ook als ze elkaar helemaal niet kennen… Schrob het dek en breng samen de vracht binnen, terwijl je de golven onder je voelt. Ervaar samen met je zus/tante/oppas of (groot)ouder hoe het eraan toe gaat als je samen een schip moet laten varen. Vanaf 13 juli dagelijks om 10.30, 11.15 en 12.30 uur, op inschrijving op het Open Plein. De mini BOOTkamp duurt ongeveer 25 minuten.

Plasticvissen met Plastic Whale

Plasticvissen met Plastic Whale

In Nederland wonen en leven we dicht bij het water. Het is daarom belangrijk goed voor het water te zorgen. Help je mee om de grachten van Amsterdam schoner te krijgen? Deze zomer ligt de sloep van Plastic Whale weer bij Het Scheepvaartmuseum aan de steiger. Doe je zwemvest aan, stap aan boord, vaar en (plastic)vis mee! Vanaf 21 juli op dinsdagen, donderdagen en zondagen om 12.00, 13.15 en 14.30 uur. Het plasticvissen duurt ongeveer een uur. Zwemdiploma A en zwemvest verplicht. Deze activiteit zit vaak snel vol, er is namelijk beperkt plek.

Kleur-doe-plaat Zeemonsters

Kleur-doe-plaat Zeemonsters

Wat een bijzondere zeemonsters zie je op deze plaat! Maar wacht eens, er mist een kop, er mist een staart... Maak jij deze zeemonsters weer heel? Maak je een lief monster of juist een hele boze? Gebruik je fantasie, alles kan en alles mag! De kleur-doe-plaat is gemaakt door Kwennie Cheng, die ook Duiker Doris tekende. Dagelijks tijdens openingstijden op te halen op het Open Plein.

Net geen Narwal (3+)

Net geen Narwal (3+)

Een voorleesprogramma over anders zijn, jezelf zijn en erbij horen. Kelp de Narwal schippert tussen land en zee. Waar hoort Kelp thuis? Bij de eenhoorns of de narwallen? Net geen Narwal is een kleurrijk prentenboek, geschreven en geïllustreerd door Jessie Sima en vertaald door Henrieke Herber. Op vrijdag 19 juli, woensdag 24 juli, vrijdag 26 juli, woensdag 31 juli en vrijdag 2 augustus om 13.30 en 15.00 uur op het Open Plein. Dit voorleesprogramma is onderdeel van de programmering rondom Queer & Pride.

Junior audiotour

Junior audiotour

Wil jij weten wie Michiel de Ruyter heeft vermoord? Wat er allemaal te eten was aan boord van een VOC-schip? En waarom het niet zo slim is om op walvissen te jagen? Je hoort het allemaal in de junior audiotour!

Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte

Het Scheepvaartmuseum heeft elke schoolvakantie extra activiteiten voor jong & oud. Meld je aan voor de nieuwsbrief en mis niks!