Als onderdeel van de herdenking van 400 jaar Banda presenteert Het Scheepvaartmuseum in samenwerking met het platform Beyond Walls de driedelige podcastserie Banda & Beyond. Aan de hand van het manuscript gaan experts in gesprek over de bewogen historie van Banda.

Het Scheepvaartmuseum en samenwerkingspartner Beyond Walls presenteren een driedelige podcastserie Het Scheepvaartmuseum: Banda & Beyond. In deze serie verkennen zij samen met experts en kunstenaars de bewogen historie van Banda en de impact ervan op de wereld van nu. Aan de hand van het manuscript gaan historicus Wim Manuhutu en educator Glenda Pattipeilohy in gesprek met taalwetenschapper Aone van Engelenhoven, curator Romy Rondeltap, dichter Rudi Fofid, cultuurhistorici Nancy Jouwe, onderzoeker Joëlla van Donkersgoed en Stefanie van Gemert, hoofd educatie en inclusie van Het Scheepvaartmuseum. 

Welke verhalen over Banda komen in het manuscript naar voren die nog onbekend zijn bij het publiek? Hoe kan het manuscript bijdragen aan een kritisch besef van het koloniale verleden? Wat is het verhaal van de tot slaaf gemaakte jongen Agastoe? Hoe kijkt de op Kei geboren dichter met Badanes wortels Rudi Fofid naar dit bijzondere document? Wat maakt dit document zo bijzonder ten opzichte van bekende (westerse) bronnen en hoe verhoudt de genocide van Banda in 1621 zich tot het Nederland van vandaag? Beluister de podcast en kom meer te weten. En bijzonder: elke aflevering wordt omlijst met muziek van Jane Rahajaän en sluit af met een spoken word voordracht van journalist, dichter en schrijver Rudi Fofid. De podcastserie is hieronder te beluisteren.

Team Beyond Walls / Armando Ello

Team Beyond Walls / Armando Ello

over Beyond Walls

Beyond Walls is een platform van onafhankelijke erfgoedprofessionals, onderzoekers, kunstenaars en beeldmakers van nu met als missie bij te dragen aan een meer open en gelijkwaardige samenleving waarin ieders verhaal telt. Door middel van erfgoedprojecten, (internationale) samenwerking, uitwisseling en advies verkent Beyond Walls zowel in Nederland als over de grens de vraag wat koloniaal erfgoed betekent in de wereld van nu. Beyond Walls ontwikkelt en cureert door een kritische en intersectionele lens met bijzondere aandacht voor perspectieven vanuit diasporagemeenschappen. De driehoek koloniaal erfgoed, hedendaagse kunst en storytelling vormt de basis van hun werkwijze. Dit om naast het intellect, ook binding te maken met emoties en persoonlijke verhalen verbonden aan erfgoed. beyondwalls.nl  

Beyond Walls opereert vanuit het kerncollectief: Suzanne Rastovac (historicus, curator en co-founder), Jeremy Flohr (filmmaker, visual storyteller, audio engineer en co-founder), Armando Ello (creatieve ondernemer, fotograaf en filmmaker) en Glenda Pattipeilohy (educator, producent en community builder).