Het Scheepvaartmuseum presenteert vanaf oktober 2021 de eerste overzichtstentoonstelling over Willem van de Velde de Oude en zijn zoon Willem van de Velde de Jonge. Het is zeer uitzonderlijk dat zoveel werk uit het brede oeuvre van vader en zoon samen wordt tentoongesteld. Dit maakt dat de tentoonstelling een primeur is die alleen in Amsterdam te zien is.

Wat is er te zien?

In de tentoonstelling zijn ongeveer 40 schilderijen en penschilderingen, 35 tekeningen én twee unieke wandtapijten met monumentale afmetingen te zien. De wandtapijten zijn 5,87 x 3,30 meter en 4,57 x 3,30 meter! 

Voor wie is deze tentoonstelling?

De tentoonstelling is geschikt voor echte maritieme liefhebbers en liefhebbers van zeventiende-eeuwse schilderkunst.

Waar in het museum is deze tentoonstelling te zien? 

Deze tentoonstelling is te zien in de noordvleugel van Het Scheepvaartmuseum. 

Schepen op kalm water in de avond, Willem van de Velde de Jonge, 1670 - 1707 - 04. 

De tentoonstelling 'Willem van de Velde, vader en zoon' vertelt over het artistieke talent en de ondernemingslust van de Van de Veldes, die een bloeiend en internationaal opererend familie-atelier runden. Vader en zoon Van de Velde worden gezien als toonaangevende Nederlandse zeeschilders van de zeventiende eeuw met een grote artistieke invloed. In de tentoonstelling wordt een gedetailleerd beeld neergezet van het familiebedrijf van de Van de Veldes, hun vakmanschap als maritieme experts en hun uitmuntende artistieke vaardigheden als kunstenaars. 

In de tentoonstelling zijn ongeveer 40 schilderijen en penschilderingen en 35 tekeningen te zien. Grote musea als het Rijksmuseum, het Mauritshuis en het National Maritime Museum in Greenwich verlenen hun medewerking aan de tentoonstelling. In één van de tentoonstellingszalen geeft Het Scheepvaartmuseum een voorbeeld van de veelzijdigheid van de Van de Veldes door middel van een heel andere kunstvorm: twee unieke wandtapijten, die samen met de ontwerptekeningen getoond worden. 

Het Scheepvaartmuseum maakt gebruik van cookies. Meer weten? Lees onze cookieverklaring.