Het Scheepvaartmuseum presenteert een grote overzichtstentoonstelling over vader en zoon Willem van de Velde, twee toonaangevende zeeschilders in de zeventiende eeuw met elk een eigen specialisme: penschilderij en olieverfschilderij. 

De overzichtstentoonstelling Willem van de Velde & Zoon (1 oktober 2021 t/m 8 mei 2022) neemt je mee in de maritieme wereld van de Van de Veldes, het 'oorlogscorrespondentschap' van vader Willem en voert je langs ruwe schetsen, kalme zeegezichten, dramatische stormen en monumentale zeeslagen. Het is de eerste keer wereldwijd dat er zoveel werken van beide kunstenaars tegelijkertijd te zien zijn. 

**** in NRC: "De vlotte schetsen die het vuur van de strijd in pen en penseel vastleggen behoren tot de aantrekkelijkste werken in een prachtig overzicht..."

De Volkskrant: "Er zijn een paar redenen om naar de tentoonstelling van de zeeschilders Willem van de Velde I & II in Het Scheepvaartmuseum in Amsterdam te gaan, ook als je helemaal niks met Hollandse zeevaart hebt."

**** Trouw: "...een fraaie tentoonstelling, met bruiklenen uit de hele wereld. Een die niet alléén voor liefhebbers van scheepsgeschiedenis interessant is."

audiotour met Lucas De Man

audiotour met Lucas De Man

Bij de tentoonstelling Willem van de Velde & Zoon is een audiotour gemaakt in samenwerking met radiozender Classicnl. Uiteenlopende gasten reflecteren samen met kunstenaar en presentator Lucas De Man op het werk van de Van de Veldes.

films

films

Ontdek meer over de tentoonstelling Willem van de Velde & Zoon met een schat aan visuele inhoud zoals restauratiefilms en meer.

van de Velde podcast

van de Velde podcast

'De werken van Willem van de Velde de Oude, dat is kunst op het hoogste niveau.' Conservator Cecile Bosman gaat in gesprek met Albert Verlinde in de podcast 'Topstukken'. Cecile neemt je mee in de wereld van de Van de Veldes.

op de foto tussen de woeste golven

op de foto tussen de woeste golven

Begeef je in de woeste golven en laat je bezoek aan de tentoonstelling Willem van de Velde & Zoon vereeuwigen.

atelier

atelier

Alles gezien en inspiratie opgedaan in de tentoonstelling? Ga dan zelf aan de slag door op de grote magnetenwand een eigen kunstwerk te maken! Vorm met de verschillende magneten een woeste storm, een enorme zeeslag of gewoon een bootje.

van de Velde speciaalbier

van de Velde speciaalbier

Speciaal ter gelegenheid van de tentoonstelling heeft de Amsterdamse brouwerij Penose twee biertjes gebrouwen: de Jonge en de Oude. Geniet van dit blonde of bruine biertje in ons café-restaurant. Of neem het mee naar huis: de flesjes zijn verkrijgbaar in de museumwinkel en online.

Willem van de Velde & Zoon is mogelijk gemaakt door een bijdrage van Ministerie van OCW, VriendenLoterij, Het Compagnie Fonds, Mondriaan Fonds, Fonds 21, Turing Foundation, Prins Bernhard Cultuurfonds, Stichting Zabawas, Nico Nap Foundation, Samenwerkende Maritieme Fondsen, Gravin van Bylandt Stichting.

De aankoop van de wandtapijten is mogelijk gemaakt door Vereniging Rembrandt, mede dankzij haar Rembrandt UK Circle Fund, Nationaal Aankoopfonds van het ministerie van OCW, Mondriaan Fonds, Vereeniging Nederlandsch Historisch Scheepvaart Museum, VriendenLoterij, Samenwerkende Maritieme Fondsen en Het Compagnie Fonds.