De overzichtstentoonstelling Willem van de Velde & Zoon neemt je mee in de maritieme wereld van de Van de Veldes, het 'oorlogscorrespondentschap' van vader Willem en voert je langs ruwe schetsen, kalme zeegezichten, dramatische stormen en monumentale zeeslagen. Het is de eerste keer wereldwijd dat er zoveel werken van beide kunstenaars tegelijkertijd te zien zijn. 

Wat is er te zien?

In de tentoonstelling zijn ongeveer 40 schilderijen en penschilderingen, 35 tekeningen én twee unieke wandtapijten met monumentale afmetingen te zien. De wandtapijten zijn maar liefst 5,87 x 3,30 meter en 4,57 x 3,30 meter.

Voor wie is deze tentoonstelling?

De tentoonstelling is geschikt voor echte maritieme liefhebbers en liefhebbers van zeventiende-eeuwse schilderkunst.

Tijdsduur

De tentoonstelling was te zien van 1 oktober 2021 t/m 8 mei 2022.

Waar in het museum is deze tentoonstelling te zien? 

Deze tentoonstelling was te zien in de noordvleugel van Het Scheepvaartmuseum. 

Schepen op kalm water in de avond, Willem van de Velde de Jonge, 1670 - 1707 - 04. 

De tentoonstelling 'Willem van de Velde, vader en zoon' vertelt over het artistieke talent en de ondernemingslust van de Van de Veldes, die een bloeiend en internationaal opererend familie-atelier runden. Vader en zoon Van de Velde worden gezien als toonaangevende Nederlandse zeeschilders van de zeventiende eeuw met een grote artistieke invloed. In de tentoonstelling wordt een gedetailleerd beeld neergezet van het familiebedrijf van de Van de Veldes, hun vakmanschap als maritieme experts en hun uitmuntende artistieke vaardigheden als kunstenaars. 

In de tentoonstelling zijn ongeveer 40 schilderijen en penschilderingen en 35 tekeningen te zien. Grote musea als het Rijksmuseum, het Mauritshuis en het National Maritime Museum in Greenwich verlenen hun medewerking aan de tentoonstelling. In één van de tentoonstellingszalen geeft Het Scheepvaartmuseum een voorbeeld van de veelzijdigheid van de Van de Veldes door middel van een heel andere kunstvorm: twee unieke wandtapijten, die samen met de ontwerptekeningen getoond worden. 

Willem van de Velde & Zoon is mogelijk gemaakt door een bijdrage van Ministerie van OCW, VriendenLoterij, Het Compagnie Fonds, Mondriaan Fonds, Fonds 21, Turing Foundation, Prins Bernhard Cultuurfonds, Stichting Zabawas, Nico Nap Foundation, Samenwerkende Maritieme Fondsen, Gravin van Bylandt Stichting.

De aankoop van de wandtapijten is mogelijk gemaakt door Vereniging Rembrandt, mede dankzij haar Rembrandt UK Circle Fund, Nationaal Aankoopfonds van het ministerie van OCW, Mondriaan Fonds, Vereeniging Nederlandsch Historisch Scheepvaart Museum, VriendenLoterij, Samenwerkende Maritieme Fondsen en Het Compagnie Fonds.

Het Scheepvaartmuseum maakt gebruik van cookies. Meer weten? Lees onze cookieverklaring.