Drijfveer |

100 jaar verzamelen

Nu te zien: Drijfveer | 100 jaar verzamelen

De collectie van Het Scheepvaartmuseum had nooit kunnen ontstaan zonder de verzameldrift van individuen. Het verzamelen van unieke objecten is niet alleen iets van vroegere tijden. Waarom verzamelen en bewaren mensen? Om te pronken met hun bezit? Of om het verleden vast te houden?

De tentoonstelling 'Drijfveer | 100 jaar verzamelen' (nog tot 2 juli a.s. te zien!) in Het Scheepvaartmuseum belicht de drijfveren die ten grondslag liggen aan de opbouw van de museumcollectie en legt verhalen bloot van meer dan 350 nooit eerder vertoonde objecten.

In de tentoonstelling loop je door vier prachtig ingerichte zalen die vier sociologische drijfveren vertegenwoordigen. Dit zijn de verzameldriften van de mens. Het zijn deze driften die in grote mate bepalen welke nautische objecten verzameld werden en wat de waarde is van deze spullen. Alhoewel de verzamelaar zelf over de waarde misschien wel anders denkt…De 'hamsteraar' versus de 'topstukkenjager' en van vreemde snuisterijen tot iconische werken. Aan het einde van de tentoonstelling kijken we naar het heden en de toekomst. Hoe zal de collectie zich verder ontwikkelen en welke maritieme werken zijn onlangs in de collectie opgenomen?

Het Scheepvaartmuseum pronkt ook: je ziet onder andere het onlangs verworven topstuk: 'Gezicht op het IJ met 's Lands Zeemagazijn' te Amsterdam (1664) van Reinier Nooms, alias Zeeman. Verder loop je langs het bijzondere globepaar van Hondius (1613) en vullen schilderijen van Mesdag, Schelfhout en Van de Velde de lijst van grote meesters aan.

De tentoonstelling laat de diversiteit en rijkdom van de collectie van Het Scheepvaartmuseum zien en zal de bezoeker ongetwijfeld verrassen. Drijfveer | 100 jaar verzamelen markeert het 100-jarig bestaan van de Vereeniging Nederlandsch Historisch Scheepvaart Museum en is te zien van 1 oktober 2016 t/m 2 juli 2017.

De drijfveren

Pronken en verleiden

Pronken en verleiden

In elke zaal nemen we je mee langs maritieme objecten en schilderijen die samen gebracht zijn dankzij sociologische verzameldriften van individuen. Wat dreef hen? Zaal een toont drijfveer één: pronken en verleiden!

Lees meer

Universum in huis

Universum in huis

In elke zaal nemen we je mee langs maritieme objecten en schilderijen die samen gebracht zijn dankzij sociologische verzameldriften van individuen. Wat dreef hen? Zaal twee toont drijfveer twee: het universum in huis.

Lees meer

Streven naar volledigheid

Streven naar volledigheid

In elke zaal nemen we je mee langs maritieme objecten en schilderijen die samen gebracht zijn dankzij sociologische verzameldriften van individuen. Wat dreef hen? Zaal drie toont drijfveer drie: streven naar volledigheid.

Lees meer

Voorbeeld voor de natie

Voorbeeld voor de natie

In elke zaal nemen we je mee langs maritieme objecten en schilderijen die samen gebracht zijn dankzij sociologische verzameldriften van individuen. Wat dreef hen? Zaal vier toont drijfveer vier: voorbeeld voor de natie.

Lees meer

Pronkstukken

Moderne techniek in de Romantiek

Moderne techniek in de Romantiek

Graag pronken we met dit werk van Schelfhout (1846) genaamd: Een raderstoomschip in veerdienst bij een opstapplaats aan een steiger. Op dit schilderij wordt de dagelijkse praktijk van de binnenlandse stoomvaart uitgebeeld. Een verhalend schilderij, wat wij maar al te graag tentoonstellen!

Lees meer

De geheimen van de IJsbeer

De geheimen van de IJsbeer

Het gaat hier niet om een dier, maar om een scheepsmodel. Het Scheepvaartmuseum heeft dit model tot de collectie toegevoegd omdat met dit soort schepen, een 'pinas' verre reizen werden gemaakt naar Azië. Letterlijk kwam toentertijd de wereld binnen handbereik. Het model roept een hoop vragen op en verder onderzoek is een must.

Lees meer

Negen keer is scheepsrecht

Negen keer is scheepsrecht

Jacob Spin schilderde voornamelijk dwarsgetuigde schepen. We plaatsen negen van zijn werken uit de periode van 1837-1856 bij elkaar. Samen vormen zij een bont geheel, en om die reden plaatsen we deze in de zaal van verzamelaars die pas konden rusten als de héle verzameling compleet was. Meer, was altíjd beter. Daarom 9 'Spinnen' op een rijtje!

Lees meer

Heldenverering ten top

Heldenverering ten top

Alles wat een held aanraakt, verandert in goud. Ware fans willen álles van hun idool in handen krijgen. Dat was vroeger niet anders. Michiel de Ruyter wordt al eeuwen vereerd. Deze heldenverering kwam op een hoogtepunt in de 19de eeuw, waardoor zelfs deze 'gewone' brief een icoon werd.

Lees meer

Mesdag bommen

Mesdag bommen

Wie Mesdag denkt, denkt Scheveningen. En dat is precies de titel van dit doek: 'Zeegezicht met Scheveningse bomschuiten'. 'Wat zijn bommen'?, horen we je denken. Je leest het hier.

Lees meer

Blogs

Rutger van Slobbe & Nienke van der Wal

Rutger van Slobbe & Nienke van der Wal

De Vereeniging Nederlandsch Historisch Scheepvaartmuseum, ofwel de 'Vereeniging', is dit jaar 100 jaar oud. Samen met Rutger van Slobbe (bestuurder Vereeniging) en Nienke van der Wal (oprichter Young Collectors Circle) blikken we terug en kijken we vooruit.

Lees meer

Frans van den Avert

Frans van den Avert

Frans van der Avert is directeur van Amsterdam Marketing, Frans verzamelt af en toe. Hij vindt het fijn iets compleet te hebben, zo verzamelde hij romans van Simenon en oud glaswerk. Op dit moment verzamelt hij even niet.

Lees meer

Olivier van Duijn

Olivier van Duijn

Olivier van Duijn is directeur van Marktplaats. Hij heeft alle literatuur over vliegenier Charles Lindbergh verzameld, puur uit interesse. Deze bescheiden verzameling past nog prima in zijn boekenkast.

Lees meer

Sigrid Ivo

Sigrid Ivo

Sigrid Ivo is directeur van Tassenmuseum Hendrikje. Het museum is ontstaan uit een privéverzameling van Hendrikje en Heinz Ivo, haar ouders. Sigrid verzamelt zelf klein glaswerk, Japanse prenten, modeprenten, achtergronden en boeken over tassen en mauchline (houten kistjes). Haar ouders verzamelen ook nog steeds.

Lees meer

Nienke Verbunt

Nienke Verbunt

Nienke Verbunt schrijft op haar persoonlijke blog over van alles. Behalve Pokémons verzamelt ze alles wat met concerten te maken heeft: tickets, bandjes of foto's met bandleden. Alles wat ze verzamelt, bewaart ze in een speciaal album.

Lees meer

Eulalia Gasso Miracle

Eulalia Gasso Miracle

Eulàlia Gassó Miracle is curator van de dagvlinders in Naturalis (43 jaar). Als je mij vraagt wat ik doe, ga ik stralen. Ik beheer en onderzoek een van de mooiste verzamelingen op aarde: de dagvlindercollectie van het museum Naturalis.

Lees meer

Jos Franken

Jos Franken

Jos Vranken is directeur van NBTC Holland Marketing en zet zo de bestemming 'Holland' op de kaart in de hele wereld. Hij verzamelt zelf geen spullen of dingen, maar heeft des te meer de behoefte om belevenissen en momenten te verzamelen.

Lees meer

Extra activiteiten

Vanaf 1 oktober is de nieuwe tentoonstelling Drijfveer | 100 jaar verzamelen geopend en worden een aantal van deze verborgen verhalen onthuld tijdens veelal gratis toegankelijke activiteiten. Bekijk voor meer informatie en data onze agenda.

De tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt dankzij steun van KLM, deelnemers van de BankGiro Loterij en de Samenwerkende Maritieme Fondsen.Jubileumpartner: Nico Nap Foundation.

De tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt dankzij steun van KLM, deelnemers van de BankGiro Loterij en de Samenwerkende Maritieme Fondsen.

Jubileumpartner: Nico Nap Foundation.

Nieuwsbrief