De winnaars van de Teeckenwedstrijd zijn bekend!

Uitslag Teeckenwedstrijd

De tentoonstelling Willem van de Velde & Zoon is gesloten en daarmee ook de bijbehorende Teeckenwedstrijd. De wedstrijd was ingedeeld voor drie verschillende leeftijdscategorieën: 3+, 6+ en 16+ die elk kans maakten op een prijzenpakket van Vlieger papier t.w.v. 250 euro. Er zijn ontzettend veel mooie, creatieve en Willem van de Velde-waardige stukken bij ons binnengekomen de afgelopen vier maanden.

Dinsdagmiddag 10 mei was het grote moment van jurering daar. Juryleden Tyas Leeuwerink (docent en beeldend kunstenaar) en Tja Ling Hu (beeldend kunstenaar en illustrator) bogen zich over maar liefst 75 (!) inzendingen.

Wat een uiteenlopende werken! Gedetailleerde zwart-wit tekeningen, uitbundig kleurrijke schilderwerken en 3D collages met schelpen, papier en glitters: de jury was erg onder de indruk van de creativiteit van de deelnemers. Uit al die werken een keuze maken was dan een flinke klus.

Waar let je op als jurylid?

Allereerst is het belangrijk om te beoordelen of er aan de opdracht is voldaan: een weergave van de zee, geïnspireerd op de tentoonstelling Willem van de Velde & Zoon. Daarnaast speelt originaliteit een rol en de leeftijd van de maker.

Na een uitgebreid juryberaad zijn de onderstaande drie winnaars geselecteerd.

en de winnaars zijn…

3+ Ian (4 jaar) - Krokodil op het dek

3+ Ian (4 jaar) - Krokodil op het dek

Ian's Krokodil op het dek is met zijn 4 jaar de jongste winnaar van de wedstrijd. Het grote zeilschip met de groene krokodil op het dek en de paarsblauwe wolkenpartijen trokken al snel de aandacht.

Tyas: "De donkere wolkenpartijen creëren eenzelfde sfeer als Van de Velde doet in zijn werk. In de verschillende elementen zoals de zee, de lucht en het schip zijn verschillende technieken gebruikt waaronder waskrijt en aquarel, dat is origineel. Alles is erin meegenomen." Tja Ling: "Het wordt heel eigen door de krokodil op het dek. Dat is ook de titel van het werk, wat een leuke naam!"

6+ Sam (10 jaar) - De slag om de Downs 

6+ Sam (10 jaar) - De slag om de Downs 

De slag om de Downs van Sam is een van de grootste ingezonden werken uit de wedstrijd. De levendigheid spat er bijna letterlijk vanaf! 

Tja Ling: "Het is direct duidelijk dat de maker is geïnspireerd door tentoonstelling." Er zijn allerlei elementen uit de werkelijkheid te zien; de schepen, een zeeslag en drenkelingen. Tyas: "Toch is het anders omdat het een top view is, een perspectief dat Van de Velde niet benaderde. Het werk is levendig en je blijft ernaar kijken."

16+ Paul - Droge naald ets 

16+ Paul - Droge naald ets 

Paul heeft een bijzondere techniek gebruikt: de droge naald ets. Tja Ling: "Het lijkt een erg spontaan werk te zijn en het lijnenspel is prachtig. Dit werk sprong eruit ten opzichte van de anderen, we bleven ernaar kijken. Je krijgt het gevoel alsof je over iemands schouder meekijkt met het proces en de gedachtegang. Ook lijkt het niet helemaal af, wat het niet saai maakt.” Tyas: “Het werk is rustig ondanks de grote hoeveelheid lijnen.” 

Gefeliciteerd Ian, Sam en Paul met jullie prachtige werken en gewonnen prijzen! En heel veel dank aan alle inzenders voor jullie eveneens prachtige, ontroerende, mooie geestige en kunstzinnige werken: we hebben genoten van alle creativiteit.

Smaakt dit naar meer?

Regelmatig organiseert Het Scheepvaartmuseum creatieve activiteiten voor alle leeftijden. Wij communiceren hierover in onze nieuwsbrief, leuk als je je hiervoor inschrijft! 

We verheugen ons nu al op de volgende creatieve activiteit.

Het Scheepvaartmuseum maakt gebruik van cookies. Meer weten? Lees onze cookieverklaring.