Het Scheepvaartmuseum werkt aan een nieuwe presentatie van het VOC-schip Amsterdam. Deze zomer is een eerste nieuwe verhaallijn toegevoegd omdat het museum vond dat bezoekers te weinig meekregen over de handelsgeschiedenis van de VOC en het geweld dat daarmee gepaard ging. Met inbreng van experts en publiek werkt het museum toe naar een nieuw meerstemmig verhaal op het schip.

De eerste fase van de herinrichting is nu afgerond: sinds deze zomer zijn er nieuwe tekstborden en illustraties van Anna June aan boord te zien. Deze borden - ontworpen door Dana Dijkgraaf - vertellen over het leven aan boord, de bouw van de replica en over de geschiedenis van de VOC en koloniale geschiedenis. Deze breedte aan onderwerpen wordt tijdens begeleide bezoeken (publieksrondleidingen en educatiebezoeken) vaak besproken. Nu komt publiek dat zelfstandig het schip bezoekt, deze verhalen óók op het schip tegen. 
 

Input van buitenaf

Bij de gefaseerde herinrichting betrekt Het Scheepvaartmuseum ook externe experts met kennis over koloniale maritieme geschiedenis. Ook wordt publiek tijdens een museumbezoek uitgenodigd hun gedachtes over het schip achter te laten: Wat betekent het schip voor hen en waar zouden ze meer over willen weten? De opbrengst van deze oproep vormt de basis voor gesprekken over verdere vernieuwingen. Ook online kan input worden gegeven.  

 
Een volgende fase

De komende jaren zullen bezoekers steeds meer nieuwe verhalen op het schip gaan vinden. Ook zal het museum vaker hedendaagse makers uitnodigen voor interventies die tot meer reflectie uitnodigen.   
 
Klik hier voor het volledige persbericht en hier voor meer informatie over het VOC-schip Amsterdam.