Van 14 juli tot en met 2 september 2018 vindt de vijfde editie van de succesvolle Walvisweken plaats in Het Scheepvaartmuseum, Museum In ’t Houten Huis, Zaans Museum, Ecomare en Kaap Skil.

Deze jubileumeditie staat in het teken van duurzaamheid; tijdens de Walvisweken leren jong en oud van alles over de walvis en het belang van een schone, plasticvrije leefomgeving. Partner van het eerste uur, het Wereld Natuur Fonds, ontwikkelt speciaal voor deze jubileumeditie een Walkwis. Plastic Whale maakt samen met bezoekers de Amsterdamse grachten plasticvrij door deze schoon te vissen. Nieuw dit jaar is de samenwerking met SOS Dolfijn. De vijf musea en de drie partners vertellen tijdens de Walvisweken, ieder vanuit hun eigen collectie of expertise, het verhaal van de walvis. Het volledige programma is te vinden op www.hetscheepvaartmuseum.nl/walvisweken

Wat is er te doen in Het Scheepvaartmuseum

Tijdens de zomervakantie staat de walvis, zowel binnen als buiten aan de steiger, centraal in Het Scheepvaartmuseum. Dagelijks vinden er gratis activiteiten plaats, waaronder een nieuw kleuterprogramma, en buitenactiviteiten zoals de walvisexpeditie-familierondleiding, uitbuiken met de walvis en plastic vissen. Bewustwording over de impact van het gebruik van plastic in het dagelijks leven speelt een belangrijke rol in de vernieuwde programmering. Ook ontvangt ieder kind vanaf 6 jaar een Walviswekenspeurtocht. Schrijver Anne-Goaitske Breteler geeft tijdens het openingsweekend, op 14 en 15 juli, een aantal lezingen over haar nieuw verschenen boek ‘De traanjagers, herinneringen van naoorlogse walvisvaarders’. 

Programma in Museum In ’t Houten Huis, Zaans Museum, Ecomare en 
Kaap Skil

In Museum In 't Houten Huis komen bezoekers meer te weten over de historie rond de walvisvaarders uit De Rijp. Families kunnen mee met een museumboot inclusief walvisverteller of deelnemen aan de historische walvisvaartwandeling. Voor kinderen is er de mogelijkheid een eigen walvisanimatiefilmpje te maken of een walvisvaartspel te spelen. Vanuit het Zaans Museum is er een historische walvisfietstocht. De fietsroute maakt historische plekken weer zichtbaar. Ook zijn er walvis-familieactiviteiten in het Creative Lab. Bij Ecomare vindt op 8 augustus een avontuurlijke Walvisdag plaats vol met activiteiten zoals walvispraatjes, een walvisbottenshow, schminken en knutselen. Ditzelfde Walvisdagprogramma kan op 9 augustus worden gedaan bij Kaap Skil, een museum dat dit jaar partner is geworden van de Walvisweken.   

SOS Dolfijn

Het kennis- en opvangcentrum voor walvisachtigen in de Noordzee neemt dit jaar voor het eerst deel aan de Walvisweken. Met het Reizende Walvisziekenhuis laat het tijdens twee weekenden in Het Scheepvaartmuseum zien welke walvissen voorkomen in de Noordzee en hoe gestrande bruinvissen, dolfijnen en grote walvissen in acute nood worden geholpen. 

Jubileumeditie

In 2013 werd de eerste editie van de Walvisweken georganiseerd in Het Scheepvaartmuseum. Bezoekers zijn zeer positief over de programmering en beoordelen het steevast met een ruime acht. Eén op de vijf bezoekers komt specifiek voor de activiteiten rondom de Walvisweken. Deze hoge waardering is een belangrijke motivatie om het als zomerprogrammering voort te zetten en jong en oud jaarlijks het verhaal van de walvis te vertellen: van de jacht van vroeger tot de beschermde diersoort dat het nu is. De Walvisweken worden mede mogelijk gemaakt met steun van het Mondriaan Fonds.

Over Het Scheepvaartmuseum

Het Scheepvaartmuseum, gevestigd in een monumentaal pand uit 1656, laat zien hoe water werelden verbindt. Het museum presenteert topstukken uit, wat door experts wordt beschouwd als, een van de beste maritieme collecties ter wereld. Naast tentoonstellingen op historisch vlak, toont het museum werk van hedendaagse internationale kunstenaars. Bovendien zijn er speciale familietentoonstellingen, zoals 'Het verhaal van de walvis' en 'Het leven aan boord'. Het museum bevindt zich in de top 10 van Amsterdamse musea en is daarmee een trekpleister voor binnen- en buitenlandse bezoekers. Kijk voor meer informatie op hetscheepvaartmuseum.nl.
 

Het Scheepvaartmuseum maakt gebruik van cookies. Meer weten? Lees onze cookieverklaring.