Tijdens Sail Amsterdam (van 19 - 23 augustus) is er ook in Het Scheepvaartmuseum veel te zien en te beleven: bezoek het imposante VOC-schip Amsterdam, bewonder de jachtmodellen, beleef onze virtuele Zeereis en geniet van onze eigen catering in restaurant Stalpaert.

Wat kan je in Het Scheepvaartmuseum tijdens Sail doen?

Doe en beleef met de kinderen de tentoonstelling Het Leven aan boord (duur ca. 45 min.): dit is een interactieve familietentoonstelling welke opgezet als een spannend, levensgroot bordspel voor jong en oud.
Met een puts (een emmer) loop je langs verschillende 'eilanden'. Het spel – het Aan Boord-spel - dat op een tablet in de puts verstopt zit leidt je erlangs. Bij elk eiland is een model van steeds een ander type schip te zien. En verder valt er veel te ontdekken.

Bewonder de jachtmodellen:
De tentoonstelling 'De jachtmodellen' geeft een mooie indruk van de gigantische ontwikkelingen die hebben plaatsgevonden in de scheepsbouw. Van zeilende jachten en motorpleziervaartuigen tot high-tech carbon raceboten. De innovaties volgden elkaar razendsnel op en deze overzichtstentoonstelling laat de scheepsmodellen door de eeuwen heen zien.

Geniet in ons restaurant Stalpaert - met uitzicht over het water - van onze homemade lekkernijen door onze eigen patissier.We hebben het beste van het beste voor u gezocht en gevonden: producten en ingrediënten met een verhaal, eerlijk en heerlijk en als het kan uit de omgeving. Onze chef-kok maakt er de lekkerste broodjes, soepen en salades mee: eenvoudig maar subliem. Lees hier meer over het menu of ons restaurant Stalpaert.


Kom aan boord van het VOC-schip Beleef het VOC-schip Amsterdam! Voel hoe het vroeger was op een VOC-schip. Lading hijsen, door het ruim kruipen, een kanon afschieten… Kom 't proberen!

Weet en lees meer over de Sail-schepen

Lees het artikel over het leven aan boord van een schip: wat voor soort mannen gingen aan boord van een tall ship, wat aten ze, hoe creatief moest de scheepsarts zijn?

Lees het artikel over tall ships en andere schepen: tijdens de Sail varen er honderden schepen op het IJ, maar wat zie je nu eigenlijk? Lees meer over o.a. de (termen) schoeners, brigantijnen, barken en kogges en meer en voel je een expert!

Gratis downloadable schepen boekje! 
Wil je op de kade kunnen naslaan voor welk schip je staat, hoe het tall ship heet en wat voor een schip het is: download en print ons handige boekje (pdf) 'Wat vaart daar tijdens de Sail?' (dubbelzijdig printen en vouw het dan tot een handzaam A5-boekje) zodat je weet wat je tijdens de Sail voor soort schepen ziet en voel je de expert op de kade!

Schepenboekje alleen op e-reader,tablet of mobiele telefoon lezen? Download (pdf) dan de direct leesbare versie van het schepen boekje 'Wat vaart daar tijdens de Sail?'

Kom aan boord van ons VOC-schip Amsterdam en zie, voel en beleef hoe dit tallship in het echt en van dichtbij is.

Blauwe Oceaan: het hart van zakelijk Nederland

Tijdens Sail 2015 is het gebied 'Blauwe Oceaan' het hart van zakelijk Nederland.

Zo wordt op zaterdag 22 augustus het Grote Nationale Sail debat in het Scheepvaartmuseum gehouden, met als thema: van Gouden verleden naar Gouden toekomst.
Ondernemend Nederland discussieert over nieuwe mogelijkheden voor ons land. Over de ’Tall Ships’ van vandaag de dag. Over trotsmakende initiatieven waarmee we als klein land momenteel de wereld veroveren. Over succesvolle start-ups, de indrukwekkende inhaalslag van multinationals en de noodzakelijke hulp van de politiek. Minister President Mark Rutte zal het debat openen. Lees meer over dit debat op de website van Sail.

Ook zal in ons museum het tradiotionele Captains Dinner worden gehouden met alle kapiteins van de tallships.

Tips tijdens Sail

Stap in een optimist van Delta Lloyd

Tijdens Sail kan kunnen kinderen ook zelf in een bootje stappen. Iets kleiner weliswaar, maar je kán je zelf even schipper voelen. 
Delta Lloyd organiseert weer een 'Optimist on Tour': een plek waar je zelf een rondje in een optmist (1-peroons zeilbootje) mag varen. Kijk hier waar/hoelaat je in een optimist kan stappen bij de Optimist on Tour.
En hierna kan je nog de tentoonstelling 'Leven aan Boord' bezoeken in het Scheepvaartmuseum.

Spot onze ijsbreker Christiaan Brunings

Onze ijsbreker Christiaan Brunings uit 1900 vaart mee tijdens Sail en ligt deze dagen dus niet aan onze steiger. Je kan dit varende monument echter wel op het water spotten. Lees hier meer over het stoomschip Christiaan Brunings.

Hoe kom je bij Het Scheepvaartmuseum?

Met het openbaar vervoer: tram 26 (nog 10 minuten lopen) en bus 22 (nog 1 minuut lopen) en bus 48 (nog 2 minuten lopen). Te voet/met de fiets kan ook: Het Scheepvaartmuseum ligt ca. 20 minuten lopen/10 minuten fietsen vanaf het Amsterdam Centraal Station. Lees hier meer over Sail.

Word Vriend van Het Scheepvaartmuseum

Ben je enthousiast over Het Scheepvaartmuseum en draag je ons een (meer dan) warm hart toe? Word dan Vriend van onze Vriendenvloot en help ons om onze collectie te behouden, unieke stukken aan te kopen of wetenschapsprogramma's mogelijk te maken.

Het Scheepvaartmuseum maakt gebruik van cookies. Meer weten? Lees onze cookieverklaring.