De Verenigde Oostindische Compagnie was in de 17de en 18de eeuw het grootste handels-en scheepvaartbedrijf ter wereld. Met een vloot van meer dan honderd schepen, duizenden werknemers, een kleine dertig kantoren in Azië en zes vestigingen in de Republiek die elk hun eigen kantoren, pakhuizen en werven hadden.

Oprichting van de VOC

De VOC werd in 1602 opgericht en ontwikkelde zich al snel tot een machtig bedrijf met monopolie op alle Nederlandse handel in Aziatische wateren vanaf Kaap de Goede Hoop. Naast de monopolie om handel te drijven in Azië, mocht de VOC ook verdragen sluiten, oorlogen voeren en de veroverde gebieden besturen. De Oost-Indische Compagnie had dus erg veel macht die verder ging dan alleen handel drijven.

VOC schip

Aan de steiger van Het Scheepvaartmuseum ligt een exacte kopie van het beroemde VOC-schip 'Amsterdam' dat in 1749 al op zijn eerste reis verging. De Amsterdam is één van de pronkstukken van Het Scheepvaartmuseum. In de 17e en 18e eeuw zeilden Oost-Indiëvaarders met dit soort schepen naar het Verre Oosten. De reis duurde ongeveer acht maanden. Alle Oost-Indiëvaarders samen maakten bijna vijfduizend van die reizen.

Lees meer over de VOC

Het Scheepvaartmuseum maakt gebruik van cookies. Meer weten? Lees onze cookieverklaring.