• Wanneer: 17 juni 2024
  • Hoe laat: 20.00 - 22.00 uur
  • Voor wie: Volwassenen
  • Kosten: tickets vanaf € 10
  • Aanmelden: tickets via de button hieronder

Tijdens deze avond duiken we diep in Afrikaans Amerikaanse geschiedenis, door de ogen van één familie. We gaan in gesprek over wat het belang van storytelling en veerkracht is bij het rechtzetten van de geschiedenis. 

Historicus aan Harvard en auteur Tiya Miles schreef Alles wat ze dragen kon, dat the National Book Award won. Miles vermengt hierin hoogstaand geschiedkundig onderzoek met literaire creativiteit. Jarenlang volgt ze het verhaal van de tas van Ashley, en daarmee het verhaal van een volk en van een Zwarte familie in de slavernij. Miles duikt niet alleen in de archieven, maar stelt zich ook de reis van Ashleys tas voor wanneer het spoor dood lijkt te lopen. Op die manier schrijft ze Ashley en haar afstammelingen terug de geschiedenis in: een daad van gerechtigheid. 

Het resultaat hiervan is een krachtig narratief waarin Ashleys tas meer is dan slechts een object: de tas wordt de belichaming van het verhaal van zwarte vrouwen, van slavernij naar vrijheid en van noord tot zuid, die hun verhalen en hoop met zich meenemen in hun zoektocht naar een nieuw leven. 

De voertaal van dit programma is Engels. 

Moderator: Jennifer Tosch 
In samenwerking met John Adams Institute, U.S. Embassy The Hague, Fulbright Commission the Netherlands & Singel Uitgeverijen 

Overdag organiseren we in het museum een conferentie. Tijdens die conferentie zullen onderzoekers en museumprofessionals uit Nederland en de Verenigde Staten hun recente werk presenteren, waarin onderzocht wordt hoe we naar geschiedenis moeten kijken en hoe we die moeten presenteren, zeker wanneer het gaat om complexe en zelfs pijnlijke geschiedenissen. Lees hier meer informatie over de conferentie.  

Tiya Miles

Tiya Miles is de Michael Garvey Professor of History en Radcliffe Alumnae Professor aan Harvard University en deelnemer aan het MacArthur Fellowsprogramma, de ‘Genius Grant’. Ze is een historisch en creatief schrijver. In haar werk onderzoekt Miles de intersectie tussen Afrikaans Amerikaanse geschiedenis, Inheems Amerikaanse geschiedenis en vrouwengeschiedenis in de context van plaats. 

Alles wat ze dragen kon 

South Carolina, de jaren 1850. Een tot slaafgemaakte vrouw, Rose, geeft een eenvoudige katoenen tas aan haar dochter Ashley. De negenjarige Ashley staat op het punt om van haar moeder gescheiden te worden, en als bezitsslaaf te worden verkocht aan de hoogste bieder. In de tas zitten al haar bezittingen, en de dierbare herinneringen aan haar familie.  

“In a display case in the Smithsonian’s National Museum of African American History and Culture sits a rough cotton bag. “Ashley’s Sack” is embroidered with a handful of words that evoke a sweeping family story of loss and love passed down through the generations.”