Zoals we je wel vaker vertellen, is de scheepvaart diep verweven in onze cultuur en maatschappij. Maar wat je misschien niet wist, is dat het nog steeds terugkomt in onze mode! Heb jij je ooit afgevraagd waarom er op veel mutsen zo’n gezellig pomponnetje zit?

pomponnetje

Het waren zeelui die de eerste pomponnetjes bovenop hun matrozen pet hadden. De dek-lagen op oude schepen waren laag en op een zee van golven danste het schip flink op en neer. Om te voorkomen dat de matrozen onderdeks hun hoofd hard zouden stoten, werd er boven op hun pet een rond kussentje genaaid. Het verhaal gaat zelfs dat de pomponnetjes, zoals bij de Franse Marine, rood waren omdat een matroos in kwestie zijn hoofd zo hard stootte dat het bloedde.
Jouw kleurrijke pomponnetje, was vroeger dus heel functioneel! De Nederlandse matrozen dragen vandaag de dag geen baret met bolletje meer.

geluk

Een ander verhaal over het bolletje wol was romantischer van aard. Als je vroeger de matroos over zijn bolletje kon aaien zonder dat hij het merkte, bracht het de aaier geluk. Als de matroos in kwestie je betrapte op het friemelen aan zijn pomponnetje, dan was je de matroos een kus schuldig.

geef die pakkerd

Een kus, of geluk? Beide is een goede vangst als de stoere, sterke en verwaaide matroos eruit ziet zoals in de dagdromen van een vrouw! En de vrouwelijke hedendaagse matroos? Zij draagt ook een baret zonder pompon maar in tegenstelling tot de man heeft zij geen matrozenkraagje. Wél draagt zij een stropdasje.
Dus dames en heren: als iemand deze winter stiekem aan uw warme hoofddeksel zit, geef de handtastelijke mutselaar dan vooral een dikke pakkerd!

Het Scheepvaartmuseum maakt gebruik van cookies. Meer weten? Lees onze cookieverklaring.