Op 14 december 2017 lanceert Het Scheepvaartmuseum in Amsterdam een spectaculaire Virtual Reality tijdreis getiteld 'Dare to Discover – a VR Journey'. De VR, te zien aan boord van het VOC-schip 'Amsterdam', voert de museumbezoeker terug naar de Gouden Eeuw. Tijdens de reis maakt de bezoeker een vlucht over de historische haven van Amsterdam en ervaart hij hoe dit gebied zich in een razendsnel tempo ontwikkelt tot een bedrijvige haven.

Het publiek is getuige van een aantal gebeurtenissen, zoals het ontstaan van de indrukwekkende werf en het Zeemagazijn -het huidige museum- en de bouw en de te waterlating van een oorlogsschip. Bezoekers zijn zelfs aanwezig bij een afscheidsmoment op de kade, waar bemanning wordt ingescheept bij de VOC. Tickets voor de VR zijn vanaf december online te reserveren via www.hetscheepvaartmuseum.nl en verkrijgbaar bij de kassa.

Bedrijvigheid in de 17e-eeuwse Amsterdamse haven

Tijdens de VR Journey bevindt de bezoeker zich midden in de haven van het 17e-eeuwse Amsterdam. Hij bekijkt van dichtbij en in de verte verschillende gebeurtenissen en beweegt zich in de grote bedrijvigheid van varende schepen en roeibootjes tussen de schepen die afgebouwd worden. Bij aanvang van de VR is de skyline van Amsterdam nog open. Er ontstaat nieuw land waar de werf en 's Lands Zeemagazijn worden gebouwd. Ook is de Montelbaanstoren te zien, met handelaren van verschillende nationaliteiten en de aan- en afvoer van handelswaar. Hier vindt op de kade ook het afscheidsmoment plaats. Zeelieden, matrozen en soldaten schepen in bij de VOC en nemen afscheid van hun familie. En zien we daar niet Michiel de Ruyter met zijn vrouw lopen?

Praktische informatie Dare to Discover

De VR Journey vindt plaats in een ruim van het VOC-schip 'Amsterdam' dat is uitgerust met twintig comfortabele draaistoelen en VR brillen. Van 09.30 tot 16.30 uur kunnen bezoekers elk kwartier deelnemen aan de VR Journey. Dare to Discover is toegankelijk voor volwassen en kinderen vanaf 8 jaar. Er zijn twee plekken per VR vertoning beschikbaar voor rolstoelgebruikers. Zeker zijn van een plek? Reserveer dan vooraf tickets online via www.hetscheepvaartmuseum.nl. Op de dag zelf zijn resterende tickets verkrijgbaar bij de kassa. Deelname aan Dare to Discover is gratis met geldig entreebewijs.

Concept en ontwikkeling VR
Het concept, ontwerp en creatieve directie voor interieur en identiteit van VR Journey is verzorgd door NorthernLight. De ontwikkeling VR content ligt in handen van Shosho.

De BankGiro Loterij en het Compagniefonds

'Dare to Discover – a VR Journey' is mogelijk gemaakt dankzij een extra schenking van de BankGiro Loterij. De BankGiro Loterij is de cultuurloterij van Nederland. De loterij werft fondsen voor haar culturele partners en geeft bekendheid aan hun werk. Daarnaast wil de loterij cultuur toegankelijk maken voor een breed publiek en cultuur samen vieren. Bijna 600.000 Nederlanders spelen mee. Zij maken kans op prijzen en dragen met de helft van hun lotprijs bij aan alle vormen van cultuur in Nederland: van molens tot concerten en van festivals tot musea. Zie ook www.bankgiroloterij.nl. Ook het eigen Compagnie Fonds, bestaande uit begunstigers van Het Scheepvaartmuseum, draagt bij aan de totstandkoming van Dare to Discover.