Het Scheepvaartmuseum opent op 10 juni de foto-expositie The Ultimate Sailor: under construction voor publiek. In deze tentoonstelling tonen vier fotografen, Koen Hauser, Jan Hoek, Marie-Jose Jongerius en Aisha Zeijpveld, hun visie op de zeeman anno nu.

Resultaat zijn drie uiteenlopende fotoseries en een video-installatie die de kijker inspireren na te denken over beeldvorming en identiteit. De tentoonstelling is mede tot stand gekomen dankzij steun van de deelnemers van de BankGiro Loterij, het Mondriaan Fonds en Delta Lloyd.

Het stereotiepe en soms karikaturale beeld dat we kennen van de zeeman komt sinds eeuwen tot uitdrukking in onder andere verhalen, toneelstukken, prenten en schilderijen. In Het Scheepvaartmuseum zijn veel collectiestukken te vinden die dit beeld illustreren, terwijl het beroep en de rol van de zeeman inmiddels danig is gewijzigd. Dit inspireerde het museum het beeld van de zeemens opnieuw onder de loep te nemen door de vier fotografen daarop te laten reflecteren. Subthema's als piraterij, migratie, genderneutraliteit en technologisering komen in het getoonde werk aan bod.

Het is de eerste keer dat Het Scheepvaartmuseum een foto-expositie ontwikkelt. De tentoonstelling is van 10 juni tot 29 september 2016 te zien in de noordfoyer van museum. Tijdens fotomaand september werkt het museum samen met Photo Fair Unseen. Op 11 en 12 juni verschijnt een speciale bijlage bij NRC over de expositie en de achtergronden. Trendwatcher Farid Tabarki en verschillende publicisten hebben hier aan meegewerkt. Gedurende de tentoonstelling vinden interessante rondleidingen en workshops plaats in het museum, die de onderliggende subthema's verder uitdiepen. Voor een actueel aanbod en overzicht, kijk in de agenda.

Bekijk hieronder een preview van de beelden.

Credits: Aisha Zeijpveld, uit de serie Meisje Loos - Art-direction: Judith Veenendaal/ Fashion design en styling: Lise de Natris/ Haar en make-up: Severine van Donkelaar (House of Orange)/ Celtic WebMerchant (harnas)/ Rijntje (Paparazzi Models), Jan-Willem (Models Rock Agency)

Credits: Jan Hoek, 'Ali' uit de serie The 'real' Somali pirates

Credits: Marie-José Jongerius, uit de serie Nachtwacht

Credits: All is not lost - Koen Hauser - courtesy The Ravestijn Gallery / wardrobe styling: Xaviera Aubri, hair and make-up: Yokaw @ Angelique Hoorn Management / dresses: Jean Paul Gaultier / Roberto Cavalli